Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Konst- och bildvetenskap - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-12-19
Lärosäte: Göteborgs universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Konstvetenskap
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande. Beträffande arbetslivets perspektiv ser bedömargruppen emellertid ett utvecklingsområde vad gäller förekomsten av karriärförberedande inslag som gäller arbetslivet utanför högskolevärlden, vilka har efterlysts i doktorandernas återkoppling till institutionen.

Institutionens viceprefekt ansvarar för att en regelbundet återkommande översyn av forskarutbildningen sker, i samråd med doktorandrådet. Denna uppföljningsrutin kan framhållas som betydelsefull inte minst för aspekten forskarutbildningsmiljö och för doktoranders perspektiv. Doktorandexaminatorn fyller en viktig funktion i det att denne, vid sidan om de individuella studieplanernas mer formella uppföljning, genom sin återkoppling starkt kan bidra till säkerställandet av doktorandens måluppfyllelse vad avser såväl kunskap och förståelse som färdighet och förmåga samt värderingsförmåga och förhållningssätt.

Doktorandrådet har tagit initiativ till att återkoppling på forskarutbildningen från doktorander har omsatts i åtgärder gällande adekvata förberedelser för arbetslivet efter disputation, men ännu är karriärförberedande inslag som gäller arbetslivet utanför högskolevärlden att betrakta som ett utvecklingsområde. Beträffande jämställdhetsperspektivet, så ger självvärderingen intryck av att medvetenheten om detta är tämligen stor inom forskarutbildningsmiljön och en åtgärd som vidtagits är att revidera kurslitteratur utifrån ett jämställdhetsperspektiv.

Bedömargruppen konstaterar att lärosätet har genomfört och planerar uppföljningar och åtgärder på en ambitiös nivå på de flesta områden. Bedömargruppen vill särskilt lyfta fram de goda exemplen doktorandexaminatorn, doktorandinflytandet och den elektroniska mallen för individuella studieplaner som säkerställer att uppföljning och åtgärder samt återkoppling sker regelbundet.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)