Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Konsthistoria och visuella studier - doktorsexamen Bedömningsområde: Doktoranders perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-12-19
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Konstvetenskap
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktoranders perspektiv

Utbildningen verkar för att doktoranderna tar en aktiv del i arbetet med att utveckla utbildningen och lärprocesser. När det gäller doktoranders perspektiv ser bedömargruppen en svaghet i de begränsade möjligheterna till handledarbyte.

Antagningsprocessen genomförs på ett systematiskt sätt. Doktoranderna deltar i avdelningsmöten, där forskarutbildningen är en stående punkt, och har en representant i institutionsstyrelsen. Doktoranderna är också representerade i fakultetsstyrelsen och forskarutbildningsnämnden. De erbjuds ett introduktionsmöte med prefekten för forskarutbildningen och årliga medarbetarsamtal med biträdande prefekten för forskarutbildningen samt ingår i institutionens årliga enkätundersökning om psykosocial arbetsmiljö. De frågor som nämns i självvärderingens avsnitt om doktoranders perspektiv rör främst rättigheter, förlängning, sjukskrivning och så vidare. Hur doktoranderna tar aktiv del i arbetet med utveckling av utbildningen beskrivs inte explicit, men av underlaget i övrigt framgår att det finns tämligen goda möjligheter till doktorandinflytande. I och med den allmänna studieplanens öppenhet vad gäller formulering av avhandlingsprojekt och val av kurser kan doktorander, i samråd med handledaren, påverka den egna forskarutbildningens genomförande och innehåll. Doktoranders inflytande över den egna utbildningen och lärprocesserna är således god, dock under förutsättning att kontakten med handledare fungerar väl.

Doktoranderna ges som nämnts möjlighet att genomföra självvalda kurser, samt kan själva föreslå en extern läsare av avhandlingen. Det är dock ur doktorandperspektiv en svaghet att möjligheterna att byta huvudhandledare inom forskarutbildningsämnet i dagsläget är starkt begränsade. Något som bedömargruppen däremot vill framhålla som positivt är detta att medarbetarsamtalen separeras från uppföljningen av de individuella studieplanerna, eftersom det ur arbetsmiljösynpunkt är viktigt att särskilja institutionstjänstgöring och forskarutbildningen för att i görligaste mån motverka eventuell stress och andra psykosociala problem. Bedömargruppen ser för övrigt positivt på att doktoranderna i två fall deltar i Nationella forskarskolan i historiska studier och därmed kommer i åtnjutande av resurser av olika slag som inte avdelningen kan erbjuda.

Utbildningen följs systematiskt upp för att säkerställa att doktorandinflytandet används i kvalitetssäkring och utveckling av utbildningen. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Forskarutbildningen vid Lunds universitet utvärderades 2012. Nationella forskarskolan i historiska studier utvärderas i utvärderingsplattformen Survey & Report, varvid dess samarbetsråd och ledningsgrupp tar del av resultaten. Exitsamtal kommer att genomföras vid institutionen i samband med avslutad utbildning från och med 2017, med återkoppling till handledarkollegiet. En examensenkät ska också skickas till nydisputerade vid universitetet. Doktoranderna vid avdelningen har möjligheter att i flera fora formellt föra fram sina synpunkter till de ansvariga, som underlag för kvalitetsutveckling. Den psykosociala arbetsmiljön bedöms följas upp och arbetas med på ett adekvat sätt. I självvärderingen är det emellertid svårt att utläsa om utbildningen i just Konsthistoria och visuella studier följs upp systematiskt för att säkerställa att doktorandinflytandet används i kvalitetssäkring och utveckling av utbildningen och om resultaten vid behov omsätts i åtgärder.

Sammantaget bedöms doktoranders perspektiv vara tillfredsställande. Doktoranderna kan delta i utvecklingsarbete och beslutsprocesser. Bedömargruppen anser dock att det ur doktorandperspektiv är en svaghet att möjligheterna att byta huvudhandledare i dagsläget är begränsade.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)