Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Konsthistoria och visuella studier - doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-12-19
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Konstvetenskap
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Tillfredsställande

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande.

Handledarnas vetenskapliga kompetensutveckling följs upp i samband med att institutionerna redogör för ämnenas handledarkapacitet inför fakultetens fördelning av doktorandtjänster, varvid handledarkompetensen bedöms av forskarutbildningsnämnden. Självvärderingen framhåller i övrigt att forskarutbildningsmiljöns kvalitet företrädesvis säkerställs i en öppen dialog. Årliga medarbetarsamtal med institutionens prefekt för forskarutbildningen, avdelningsmöten dit alla anställda är kallade och där forskarutbildningen är en stående punkt samt kvalitetsdialoger med avdelningen om forskning och forskarutbildning som hålls av institutionens prefekt innebär sammantagna att forskarutbildningen diskuteras vid ett flertal tillfällen per termin. Hur resultat omsätts i åtgärder och på vilket sätt återkoppling sker är inte närmare dokumenterat i självvärderingen, men bedömningen är att uppföljningen inom den egna miljön fungerar bra även om den inte genomförs med samma grad av systematik som den fakultets- och institutionsgemensamma uppföljningen.

Uppföljning, åtgärder och återkoppling i mer systematiska former äger främst rum på institutions-, fakultets- och universitetsnivå, liksom inom Nationella forskarskolan i historiska studier. Antalet doktorander i Konsthistoria och visuella studier är få, vilket i självvärderingen anges som anledning att inte utvärdera forskarutbildningen i ämnet anonymt. Den individuella studieplanen är viktig för uppföljningen av den enskilda doktorandens arbete och den uttalade ambitionen är att den ska spela större roll. Handhavandet av individuella studieplaner är ett utvecklingsområde och ett arbete när det gäller detta har igångsatts. Också när det gäller uppföljning av de i den allmänna studieplanen angivna målen med koppling till kunskapsformerna och examensmålen ser bedömargruppen ett utvecklingsområde, liksom även när det gäller uppföljning av jämställdhetsperspektivets integrering.

Utöver den fortlöpande uppföljningen på individuell nivå som sker i samband med handledningen är de årliga medarbetarsamtalen med institutionens biträdande prefekt för forskarutbildning en kanal för uppföljning också av utbildningens utformning och genomförande, liksom även exitsamtalen och avdelningsmötena samt de årliga doktoranddagarna. Den reglering av poängsättningen – gällande det flertal kurser vilka väljs av doktoranden i samråd med handledaren – som institutionens handledarkollegium ansvarar för är också viktig för säkerställandet av att doktoranderna uppfyller de olika examensmålen.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)