Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Konstvetenskap - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-12-19
Lärosäte: Uppsala universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Konstvetenskap
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

Vid konstvetenskapliga institutionen finns både manliga och kvinnliga doktorander. Det totala antalet doktorander är åtta. Antalet kvinnliga doktorander inom ämnet är större än andelen manliga doktorander, vilket också återspeglar nationella förhållanden på grundnivå och avancerad nivå. Också handledarna uppvisar en ganska jämn fördelning mellan kvinnor och män. Vid forskarutbildningen är ett jämställdhetsperspektiv alltid närvarande och detta bevakas av ett likavillkorsombud. Frågor om jämställdhet ingår också i den individuella studieplanens uppföljning. Doktorander finns alltid representerade i en likavillkorsgrupp, där avdelningens verksamhet kring lika villkor utformas och dess likavillkorsplan revideras i enlighet med universitetets direktiv. Gruppen ordnar också utbildningsdagar för institutionens anställda.

Systematisk uppföljning görs för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

I självvärderingen anges att ett jämställdhetsperspektiv ingår i uppföljningen av den individuella studieplanen, men det framgår inte hur integrerandet av ett jämställdhetsperspektiv i sig följs upp eller vilka eventuella åtgärder som sätts in exempelvis utifrån vad som framkommit i samband med den individuella studieplanens uppföljning.

Självvärderingen gör gällande att institutionen inte är avsiktligt ordnad efter kön, klass, etnicitet eller ålder och att den därför kan betraktas som jämställd. Bedömargruppens intryck är ändå att det på denna punkt föreligger ett utvecklingsområde gällande institutionens arbete för att hantera sådan kritik i jämställdhetshänseende som tidigare riktats mot universitet som arbetsplats överlag.

Sammantaget bedöms likväl jämställdhetsperspektivet vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)