Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Konstvetenskap - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-12-19
Lärosäte: Uppsala universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Konstvetenskap
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Tillfredsställande

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande.

Systematisk uppföljning av forskarutbildningsmiljön sker på institutionsnivå genom en regelbundet återkommande doktorandenkät och på central nivå görs granskningar av såväl forskningen vid lärosätet som forskarutbildningen. Uppföljning av personalens kompetensutveckling förekommer inte med samma systematik, men handledarkollegiet fungerar som en form av återkoppling mellan kollegor.

Bedömargruppens intryck är att den uppföljning som återkommande äger rum i samband med handledning, seminarier och uppföljning av individuell studieplan bidrar till måluppfyllelse gällande såväl kunskap och förståelse som färdighet och förmåga samt värderingsförmåga och förhållningssätt. Det sker ett kvalitetsutvecklingsarbete i vilket bland annat forskningsetik och vetenskaplig redlighet ges en mer framskjuten position inom forskarutbildningen, vilket antyder att adekvata åtgärder vidtas utifrån den återkoppling som doktorander och andra ger.

Doktorandernas progression följs upp vid flera tillfällen under forskarutbildningens gång, framför allt i samband med avstämningar av de individuella studieplanerna. När det gäller arbetslivsperspektivet ser bedömargruppen ett utvecklingsområde i att försöka åstadkomma egna, mer systematiska alumnundersökningar. Det är något oklart på vilka sätt som jämställdhetsperspektivets integrering i forskarutbildningen följs upp. Bedömargruppen ser i vilket fall positivt på de kvalitetsutvecklande åtgärder gällande forskningsetik och vetenskaplig redlighet som vidtagits till följd av uppföljningar av forskarutbildningen. Den återkommande uppföljning av forskarutbildningen som sker i handledarkollegiet och i det fakultetsgemensamma doktorandkollegiet är ett annat positivt inslag i verksamheten, liksom även doktorandenkäterna.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)