Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Psykologi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetslivets perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-03-21
Lärosäte: Mittuniversitetet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Psykologi och tillämpad psykologi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetslivets perspektiv

Utbildningen är användbar och förbereder doktorander för ett föränderligt arbetsliv.

Den förberedelse för arbetslivet som hänvisas till i underlaget förefaller framförallt vara en förberedelse för arbetet som lärare vid Mittuniversitetet. Doktoranderna arbetar oftast med undervisning och får lönepåslag om de går kursen i högskolepedagogisk utbildning. I självvärderingen nämns möjlighet att få arbete också inom näraliggande ämnen och deltagande i utåtriktade aktiviteter av olika slag. Något tydligt samarbete med det lokala eller nationella näringslivet eller olika myndigheter förefaller inte finnas. Forskningskontakter av olika slag via handledaren och medarbetarsamtal då bland annat karriärplanering diskuteras utgör exempel på inslag under forskarutbildningen vilka förbereder för ett fortsatt akademiskt arbetsliv. Doktorandernas deltagande i undervisningen förbereder för lärarverksamhet inom högskola och universitet. Under 2016 ordnades en uppskattad karriärdag för doktorander med inbjudna företag från regionen, men insatserna för att förbereda för karriärvägar utanför högskolevärlden framstår överlag som mer oklara och bedömargruppen uppfattar dem som ett utvecklingsområde. Det finns dock en ambition om att i större utsträckning knyta forskarutbildade praktiker som är verksamma i regionen till avdelningen, både för undervisning och forskning.

Utbildningens utformning och genomförande följs systematiskt upp för att säkerställa att den är användbar och förbereder för arbetslivet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker inte till relevanta intressenter.

Någon systematisk uppföljning av doktorandernas arbeten efter examen nämns inte i underlaget, kanske på grund av att antalet disputerade är så pass litet. Två av de tre doktorander som disputerat är kvar på universitetet, medan den tredje idag arbetar med forskning och utveckling inom en kommun. Karriärplanering ingår som en del i årliga utvecklingssamtal med avdelningschefen för all personal.

Sammantaget bedöms arbetslivets perspektiv vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)