Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Psykologi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktoranders perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-03-21
Lärosäte: Mittuniversitetet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Psykologi och tillämpad psykologi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktoranders perspektiv

Utbildningen verkar för att doktoranderna tar en aktiv del i arbetet med att utveckla utbildningen och lärprocesser.

Doktoranderna finns representerade i beslutande organ på flera nivåer. Bedömargruppen ser positivt på att doktoranderna ges ersättning i form av fem procents utrymme i sin tjänst för sådan medverkan, då det kan stimulera till engagemang. Forskarkollegiet har en doktorandrepresentant som utses av doktoranderna själva.

I självvärderingen lyfts det fram att doktorandgruppen utifrån strukturen med små ämnesavdelningar som basorganisation blivit splittrad och därmed haft svårt att göra sin röst hörd. Det faktum att många är deltidsdoktorander är också negativt med avseende på doktorandinflytandet. I underlaget framkommer att initiativ tagits för att åtgärda eller kompensera för denna ur doktorandinflytandets synvinkel något fragmentiserade doktorandmiljö, till exempel genom en tydligare struktur på och uppföljning av den individuella studieplanen. Bedömargruppen vill framhålla betydelsen av samverkan och engagemang i doktorandfrågor och att det skapas en kultur där det ses som naturligt att engagera sig i utbildningen och i de egna lärprocesserna.

Utbildningen följs systematiskt upp för att säkerställa att doktorandinflytandet används i kvalitetssäkring och utveckling av utbildningen. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Det framgår i självvärderingen att reguljära medarbetarsamtal genomförs, men det framgår inte hur resultaten av de regelbundet återkommande medarbetarenkäterna har utvärderats och följts upp. Bedömargruppens uppfattning är att frånvaron i underlaget av information kring hur doktorandinflytandet som sådant följs upp indikerar att sådan uppföljning är ett utvecklingsområde.

Sammantaget bedöms doktoranders perspektiv vara tillfredsställande, även om det skulle behöva förstärkas ytterligare.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)