Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Psykologi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-03-21
Lärosäte: Uppsala universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Psykologi och tillämpad psykologi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Tillfredsställande

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande. Vad gäller arbetslivets perspektiv, doktoranders perspektiv och jämställdhetsperspektivet ser bedömargruppen ett utvecklingsområde vad gäller åtgärder och återkoppling av uppföljningars resultat.

Vid ett möte som hålls efter halvtidsseminariet då opponenten, handledaren och den studerande träffas kan återkoppling ske från doktoranden på handledarkompetensen liksom även på kvaliteter hos forskarutbildningsmiljön överlag. Lärosätets arbetsmiljöenkäter och enkäter från doktorandföreningen utgör också instrument för att följa upp forskarutbildningsmiljön. Utvärderingar av forskningens kvalitet och doktorandernas situation förefaller ske med viss regelbundenhet, vilket är att betrakta som en styrka.

De årliga utvecklingssamtalen med studierektor för forskarutbildningen och rutinerna kring de individuella studieplanerna innebär uppföljningar av doktorandernas grad av måluppfyllelse med avseende på olika examensmål. Individuella studieplaner förefaller dock ibland bli tämligen knapphändigt ifyllda. Också forskarutbildningsnämnden och doktorandföreningen övervakar kvaliteten hos forskarutbildningens utformning och genomförande. Mer specifik uppföljning av doktoranders måluppfyllelse vad gäller exempelvis förmåga att stödja andras lärande och att göra forskningsetiska bedömningar sker i samband med examination av olika kurser.

Arbetslivets perspektiv finns inte representerat i nämnvärd utsträckning i den individuella studieplanen, även om uppföljning och återkoppling vad gäller sådana generella färdigheter som torde vara gångbara också på arbetsmarknaden utanför universitetet sker i samband med den årliga revisionen av den allmänna studieplanen. Vidare har bedömargruppen inte kunnat finna att det finns några tydliga strukturer för sammanställningar av de kursvärderingar som doktorander gör efter avslutad forskarutbildningskurs. Dock har vissa åtgärder för att förbättra den psykosociala miljön för doktoranderna vidtagits. Den uppföljning med avseende på jämställdhetsperspektivet som förefaller äga rum har inte resulterat i några iakttagbara åtgärder och någon återkoppling av resultaten gällande bland annat ojämn könsfördelning och könsskillnader vad avser sjukfrånvaro till relevanta intressenter verkar inte ske.

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)