Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme Energi och miljö - licentiat- och doktorsexamen

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-11-28
Lärosäte: Chalmers tekniska högskola
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Energisystem
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Universitetskanslersämbetet instämmer i bedömargruppens ställningstagande.

Sammantaget visar samtliga underlag att utbildningen håller hög kvalitet.

Inom aspektområdet miljö, resurser och område framgår att Energisystem är ett delområde inom forskarskolan Energi och miljö. Det finns tre olika inriktningar, och avgränsningen av forskarutbildningsämnet varierar dem emellan. Bedömargruppen kan konstatera att forskningens volym och antalet doktorsexamina vid Chalmers tekniska högskola är stort ur ett nordiskt perspektiv. Här menar bedömargruppen att lärosätets övergripande organisationsstruktur för forskarutbildning bidragit. Forskningsledarna har stark extern finansiering och handledarnas kompetens är hög. Det genomsnittliga antalet handledare per doktorand är högt, men fördelningen på de olika handledarna är ojämn.

Avseende aspektområdet utformning, genomförande och resultat så ges kurser med systemanalytiskt angreppssätt och metodaspekter inom forskarskolan, bredare och djupare metodkurser och ämnesinriktade kurser ges vid andra institutioner inom eller utanför Chalmers tekniska högskola. Deltagande i konferenser, workshops och medverkan i forskningsprojekt bidrar till utveckling av kunskaper och förståelse inom ämnet. För att i större utsträckning säkerställa att doktoranderna får en gemensam grund för vetenskapligt arbete rekommenderar bedömargruppen att obligatoriet på GTS-kurser om 15 hp kunde vara mera specificerat t.ex. skulle en kurs i vetenskapsteori ingå och vara obligatorisk.

Avseende arbetslivets perspektiv finns ett institutionsråd med representanter för näringsliv och myndigheter inrättat med huvudavsikt att göra forskningen och forskarutbildningen relevant för det omgivande samhället. Kurser både i karriärplanering och populärvetenskaplig presentation förbereder för arbetslivet samt medverkan som lärare på grundnivå och avancerad nivå. Bedömargruppen anser att den externfinansierade forskningen, som ofta bedrivs i samverkan med olika intressenter, underlättar förståelsen för arbetslivet.

Doktoranderna är representerade i alla lärosätets organ för forskning och forskarutbildning samt i det doktorandråd som finns inom forskarskolan Energi och miljö. Härigenom anser bedömargruppen att doktoranderna har möjlighet att medverka i kvalitetssäkring och utveckling av utbildningen samt forskningsinriktningen.

Avseende jämställdhetsperspektiv inväntar man högskolans centralt ledda aktiviteter för införandet av jämställdhetsintegrering på institutions- och forskargruppsnivå. Bland doktorander är fördelningen av kvinnor och män nästan jämn men för handledare och övriga forskare råder en obalans. Bedömargruppen menar att även om kvinnor är i minoritet som handledare är andelen kvinnor med hänsyn till andelen kvinnliga doktorander förhållandevis hög för en teknisk utbildning.

Inom aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling är organisationen av forskarutbildningen väl strukturerad och vilar på lång forskartradition och välfungerande riktlinjer för uppföljning som är gemensamma för hela Chalmers tekniska högskola. Det genomförs årliga medarbetarenkäter och medarbetarsamtal, kurser följs upp och det bedrivs ett aktivt arbete med alumner. Detta ger enligt bedömargruppen en god återkoppling. De bilagda ISP är bristfälliga vad gäller uppföljningen, t.ex. finns det tydliga milstolpar uppställda i avhandlingsarbetet men avvikelser från den ursprungliga planen är sällan angivna i ISP. Inte heller hur interaktionen doktorand, handledare och doktorandgrupp förverkligats är tydligt i de ISP bedömargruppen har tagit del av. Ett utvecklingsområde är således den uppdateringsprocess som finns för den individuella studieplanen (ISP), där lärosätet behöver säkerställa att detta sker i enlighet med de riktlinjer som finns.

Sammanfattningsvis konstaterar bedömargruppen att forskarutbildningen inom Energisystem, och mer specifikt inom Energi och miljö, vid Chalmers tekniska har en god struktur och organisation. Chalmers tekniska högskola har inom energiområdet, med ett flertal forskarutbildningsämnen, uppvisat lång tradition, bredd och erfarenhet. Bedömargruppen menar därmed att forskarutbildningen inom Energisystem vilar på en solid grund och har stor omfattning. En styrka i detta sammanhang är den gedigna tillgången av experimentella faciliteter och beräknings- och simuleringsverktyg som finns på lärosätet samt kompetensen hos handledarna.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)