Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Energi och miljö - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-11-28
Lärosäte: Chalmers tekniska högskola
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Energisystem
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Tillfredsställande

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande.

Medarbetarenkätundersökning sker årligen via Chalmers tekniska högskola centralt där vissa delar av enkäten är speciellt utformad för doktorander. Det finns frågor om hur doktoranderna upplever att handledningen fungerar samt om de har resurser att bedriva sina studier på ett framgångsrikt sätt. Det finns också frågor avseende jämställdhet och jämlikhet. Det sker årliga medarbetarsamtal med avdelningschef eller annan senior medarbetare där psykosocial arbetsmiljö och handledning följs upp. För att följa upp kurser får deltagarna möjlighet att svara på enkäter och en kursansvarig doktorandrepresentant ansvarar för att de kursansvariga följer och de förbättringsförslag som kan vara aktuella.

Den individuella studieplanen (ISP) är ett viktigt verktyg för att följa upp utbildningen men som tidigare påpekats finner bedömargruppen att de bilagda ISP är bristfälliga vad gäller uppföljningen. Exempelvis finns det tydliga milstolpar uppställda i avhandlingsarbetet med bl.a. lic/halvtidsrapporter, men avvikelser från den ursprungliga planen är sällan angivna i ISP. Interaktionen doktorand, handledare och handledargrupp är viktig för uppföljning av färdigheten och förmågan. Inte heller hur denna interaktion förverkligats är tydligt i de ISP bedömargruppen har tagit del av. Det finns likaledes otydligheter gällande eventuella problem (kanske p.g.a. sekretesskäl) som diskuterats med avdelningschef, studierektor eller doktorandombudsmannen. Chalmers tekniska högskola har i självvärderingen identifierat att ISP brister och en åtgärd som genomförs är att göra ISP elektroniskt. Bedömargruppen instämmer i att uppföljning avseende ISP bör utvecklas.

Forskningens kvalitet granskas också indirekt genom att en stor del av forskningen finansieras av externa medel. En av finansiären utsedd ledningsgrupp och projektledare, granskar kontinuerligt forskningsprojektets framskridande och framförallt forskningens kvalitet. Institutionen har också aktiv kontakt med alumner, vilka verkar som biträdande handledare och regelbundet kommer till institutionen för seminarier och föreläsningar. Detta ger god återkoppling.

Bedömargruppen vill särskilt lyfta fram det goda exemplet Forskarskolan samt alumnverksamheten. Institutionen har aktiv kontakt med alumner vilka verkar som biträdande handledare och regelbundet kommer till institutionen för seminarier och föreläsningar. Detta ger god återkoppling.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)