Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Energi och miljö - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetslivets perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-11-28
Lärosäte: Chalmers tekniska högskola
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Energisystem
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetslivets perspektiv

Utbildningen är användbar och förbereder doktorander för ett föränderligt arbetsliv.

I självvärderingen framgår att forskningsfinansiärer ställer allt högre krav på forskaren bland annat avseende samarbetsförmåga, kommunikation och ledarskap. Bedömargruppen anser att den externfinansierade forskningen, som ofta sker i samverkan med olika intressenter, underlättar förståelsen för arbetslivet. Samtidigt ges doktoranderna möjlighet att inom det obligatoriska GTS-paketet utveckla personliga och professionella färdigheter genom att paketet omfattar en kurs i karriärplanering.

Populärvetenskaplig presentation är obligatorisk i forskarutbildningen, vilket är viktigt på industriarbetsplatser där kollegernas kunskapsnivå är mycket varierande och sträcker sig från allt mellan yrkesskola till en doktorsexamen. Förberedelse för ett arbetsliv inom akademin får doktoranderna, utöver forskningen, genom medverkan som lärare på grundnivå och avancerad nivå. Det utvecklar doktorandernas pedagogiska kompetens och bidrar till att förbereda doktoranderna för att fortsätta som lärare på universitet, högskola eller gymnasieskola.

Det finns en alumnverksamhet som främst organiseras av Chalmers tekniska högskola centralt och som ger kontakter med möjliga kommande arbetsplatser.

Utbildningens utformning och genomförande följs systematiskt upp för att säkerställa att den är användbar och förbereder för arbetslivet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter. Uppföljning av utbildningen sker på flera olika sätt. Exempelvis finns ett institutionsråd med representanter för näringsliv och myndigheter som ska stödja institutionsledningen med att göra forskningen och forskarutbildningen relevant för det omgivande samhället. Samtidigt är den industrinära kopplingen till forskningsområdena en garant för relevansen för arbetslivet. Också den forskning som finansieras av Energimyndigheten och annan offentlig finansiering förutsätter oftast att industriföretag ingår i forskningsprojektets ledningsgrupp och gärna även som delfinansiär.

Ovan nämns att kurser inom GTS-paketet ger stöd för förberedelse för arbetslivet. Innehållet i GTS-paketet utvärderas efter ett särskilt program centralt av Chalmers tekniska högskola.

Bedömargruppen vill särskilt lyfta fram det goda exemplet Forskarskolan samt alumnverksamheten. Institutionen har aktiv kontakt med alumner, vilka verkar som biträdande handledare och regelbundet kommer till institutionen för seminarier och föreläsningar. Detta ger god återkoppling.

Sammantaget bedöms arbetslivets perspektiv vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)