Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Pedagogik med inriktning mot didaktik - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetslivets perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-06-19
Lärosäte: Stiftelsen Högskolan i Jönköping
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Pedagogik
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetslivets perspektiv

Utbildningen förbereder doktorander för ett föränderligt arbetsliv.

Det valda upplägget för utbildningen innebär, som beskrivs i självvärderingen och den allmänna studieplanen, att utbildningen och forskningen är inriktad på att lösa forskningsuppgifter med en bred samhällelig relevans. Upplägget med en kombination av forskarutbildning och yrkesverksamhet inom olika samhällsområden bedöms kunna ge goda insikter i ett föränderligt arbetsliv. Det framgår också att nätverken för forskarutbildningen sträcker sig ut i det lokala arbetslivet, och att forskargruppernas kontakter med utbildningssektorn kommer doktoranderna till del. En konsekvens är att frågor och forskningsproblem genereras med utgångspunkt i arbetslivets krav och förväntningar. Professionsförankringen är övertygande, och även handledarkollektivet har god förankring i arbetslivet i bred mening. Det är också uppenbart att det finns ett nära institutionellt samarbete med arbetslivet, exempelvis genom att ett regionalt utvecklingscentrum delar lokaler med högskolan och genom att forskargrupperna driver ett flertal projekt av utvecklingskaraktär.

Utbildningens utformning och genomförande följs systematiskt upp för att säkerställa att den är användbar och förbereder för arbetslivet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Processen med de individuella studieplanerna är viktig genom att den behandlar de inslag i utbildningen som säkerställer en koppling till arbetslivet. Bedömargruppen vill lyfta fram värdet av ett pågående utvecklingsarbete med en planerad alumnverksamhet, som återför erfarenheter från tidigare doktorander som nu verkar i arbetslivet till organisationen och doktoranderna. Karriärsamtalen med vd under slutet av utbildningen utgör också ett viktigt tillfälle att stämma av de egna kompetenserna mot arbetslivets krav.

Sammantaget bedöms arbetslivets perspektiv vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)