Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Datavetenskap - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-06-26
Lärosäte: Karlstads universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Datavetenskap
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Tillfredsställande

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande.

Systematiska uppföljningar av personalens kompetens och kompetensutveckling sker både på fakultetsnivå och på institutionsnivå. Bland annat genomförs en enkätundersökning bland lärosätets doktorander vart tredje år med syfte att samla in deras erfarenheter och synpunkter om forskar-utbildningen och arbetsmiljön. Enkätsvaren följs upp av fakultetsnämndens forskarutbildningsutskott. Den årliga revideringen av den individuella studieplanen, medarbetarsamtal och möten två gånger per termin med institutionens doktorander som anordnas av forskarutbildningsansvarig utgör andra fora för återkoppling på personalens kompetens och på forskarutbildningsmiljön överlag. Fakultetsnämnden genomför dessutom en systematisk årlig uppföljning av forskarutbildningen, där olika relevanta kvalitetsaspekter behandlas.

Lärosätet har skapat en matris som är kopplad till examensmålen, där det tydliggörs vilka mål som ska examineras i respektive kurs samt vilka mål som ska uppnås och examineras genom avhandlingsarbetet. I de individuella studieplanerna anges i enlighet med denna matris vilka kurser som relateras till olika examensmål, samt vilka examensmål som ska uppnås i avhandlingsarbetet. Progressionen samt kopplingen mellan examensmål, lärandemål och lärandeaktiviteter skulle dock kunna klargöras ytterligare i den individuella studieplanen. Detta är ett utvecklingsområde. Det finns en särskild process som inleds i de fall avvikelser i förhållande till studieplanen observeras, till exempel när en doktorand inte avslutat någon aktivitet i tid. Processen som inleds på fakultetsnivå hanteras av dekanen, prefekten och huvudhandledaren. En särskild kontroll av avhandlingens kvalitet genomförs före disputation av en kvalificerad extern forskare som lämnar ett skriftligt utlåtande till institutionen för uppföljning och återkoppling till doktorand, handledare och examinator. Bedömar-gruppen bedömer sammantaget att en systematisk uppföljning av utbildningens genomförande och av doktorandernas måluppfyllelse görs.

Ett rådgivande internationellt organ är knutet till institutionen och på dess årsmöten får doktoranderna återkoppling av medlemmarna på sitt arbete som de då får presentera. Bedömargruppen vill lyfta fram dessa årliga tillfällen till återkoppling som ett gott exempel på inslag som kan vidga doktoranders förståelse för det framtida arbetslivet. Ett utvecklingsområde är däremot att på institutionsnivå åstadkomma en mer systematisk uppföljning och återkoppling med avseende på arbetslivets perspektiv, exempelvis vad gäller alumnverksamheten.

Doktorander har möjlighet att ge återkoppling på forskarutbildningen vid personalmöten och i medarbetarsamtal. Prefekten ansvarar för uppföljning av arbetsmiljöfrågor. På lärosätesnivå genomförs regelbundna medarbetarundersökningar där också doktorander ingår. Den årliga revideringen av den individuella studieplanen - som även innefattar uppgifter om doktorandens institutionstjänstgöring - innebär möjlighet till återkoppling på individuell nivå från doktoranden, också beträffande doktorandinflytandet som sådant.

Institutionens professorer och prefekten ansvarar för att jämställdhetsperspektivet beaktas i samband med bland annat rekrytering av personal och betygsnämnder. Universitetet har en anti-diskrimineringspolicy och en etablerad hanteringsprocedur vid fall av diskriminering.

Könsfördelningen bland personalen var ett utvärderingskriterium vid en nyligen genomförd utvärdering av forskningsmiljön.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)