Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Religionshistoria med inriktning islamologi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktoranders perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-01-30
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Etik och religionshistoria
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktoranders perspektiv

Utbildningen verkar för att doktoranderna tar en aktiv del i arbetet med att utveckla utbildningen och lärprocesser.

I självvärderingen beskrivs doktoranderna finnas representerade i ett flertal formella organ enligt förväntan. Den lokala forskningsmiljön beskrivs av lärosätet som inkluderande och stöttande med goda tillfällen för informella och kollegiala samtal då doktoranderna har möjlighet att framföra synpunkter. Avhandlingsprojekten planeras i dialog med handledaren och doktoranderna förefaller ha ett gott inflytande i processen. Doktoranderna har, i dialog med handledarna, inflytande över bland annat litteraturlistor, och det finns även möjlighet att inrätta avhandlingsformen efter den individuella doktorandens specifika projekt och behov. Bedömargruppen vill lyfta fram detta som ett positivt exempel på doktorandinflytande. Miljön som sådan är relativt liten med få doktorander, men utgör samtidigt en del av en större universitetsmiljö med internationella gäster och goda möjligheter till finansiering för konferensdeltagande och utlandsresor. Doktoranderna har tillgång till nationella såväl som internationella nätverk och uppmuntras till att ta del av dessa.

Utbildningen följs systematiskt upp för att säkerställa att doktorandinflytandet används i kvalitetssäkring och utveckling av utbildningen. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Ansvaret för en systematisk uppföljning med avseende på eventuell strukturell problematik ligger hos biträdande prefekt med ansvar för forskarutbildningsfrågor. Denna möter doktoranderna vid det årliga utvecklingssamtalet, vilket utgör en känd kanal där doktoranderna vid behov kan uttrycka kritik mot sin/sina handledare. I underlaget framkommer dessutom ett konkret exempel på ett handledarbyte som just nu genomförs enligt doktorandens önskemål. Bedömargruppens intryck är att uppföljning av doktorandinflytande sker, med ett visst mått av systematisk i from av de årligen återkommande utvecklingssamtalen.

Sammantaget bedöms doktorandernas perspektiv vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)