Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Datavetenskap - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2018-06-26
Lärosäte: Umeå universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Datavetenskap
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Tillfredsställande

När det gäller aspekten personal är det bedömarnas uppfattning att det inte finns tillräcklig systematik i processen för att följa upp handledarnas kompetens i handledningsfrågor, till exempel bör hand-ledarnas deltagande i kompetensutvecklande aktiviteter följas upp. Institutionens råd för forskning och forskarutbildning har hand om frågor som rör forskarutbildningen och dess vidareutveckling. Vid institutionen anordnas även forskarkollegier där utvecklingsfrågor diskuteras. Forskarutbildnings-miljön omfattas liksom övrig verksamhet vid universitetet av det lärosätesövergripande kvalitets-säkringssystemet, där regelbundna utvärderingar utgör en viktig del.

I det universitetsgemensamma kvalitetssäkringssystemet ingår att allmänna studieplaner revideras vart tredje år. Uppföljning av doktoranders måluppfyllelse sker genom årlig revidering av individuella studieplaner och likaledes årligen återkommande samtal mellan doktorand och studierektor för forskarutbildningen. Kvalitetssäkring av avhandlingen ser bedömargruppen som lite av ett utvecklingsområde så till vida att slutseminariet borde innefatta extern granskning, vilket inte verkar vara fallet i dagsläget. Överlag förefaller inte desto mindre doktorandernas måluppfyllelse avseende de tre kunskapsformerna kunna säkerställas på ett förtjänstfullt sätt.

Avseende arbetslivets perspektiv menar bedömarna att instrumenten för uppföljningen av arbetsmarknadsperspektivet är relativt outvecklade. Det finns exempelvis inte någon systematik i hur alumners erfarenheter tas till vara i forskarutbildningen. Beträffande doktoranders perspektiv, så diskuteras inom institutionens råd för forskning och forskarutbildning resultat från medarbetar- och doktorandenkäter samt frågor som uppkommit vid bland annat revidering av individuella studieplaner. Dessutom genomförs på lärosätesnivå utskick av avgångsenkäter till doktorander som disputerat. På fakultetsnivå finns fakultetsnämnden, fakultetens kommitté för utbildning på forskarnivå och fakultetens forskningskommitté i vilka doktorandrepresentanter deltar som kan ge återkoppling på verksamheten utifrån doktoranders perspektiv.

Ett jämställdhetsperspektiv är inte integrerat i doktorandutbildningens utformning och genomförande. Det finns därmed inte heller någon systematisk uppföljning eller återkoppling.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)