Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Ekonometri - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Umeå universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

Det framhålls att jämställdhetsperspektivet är viktigt vid rekryteringen och på senare år har en könsmässigt mer balanserad rekrytering till forskarutbildningen kommit till stånd vid enheten för nationalekonomi. Denna tendens kan inte utläsas i ekonometriprogrammet på grund av att det inte antagits någon doktorand dit de senaste åren.

I själva utbildningen kan doktoranderna ta kurser som tillhandahålls av Genusforskarskolan vid samhällsvetenskapliga fakulteten, vilken präglas av ett tydligt genusperspektiv. Kurserna där är dock inte obligatoriska.

Jämställdhetsfrågor ingår som en viktig del i den handledarutbildning som blivande handledare går igenom vid enheten.

Vad gäller könsbalans är det så få personer inblandade i ekonometriprogrammet att det knappast är meningsfullt att diskutera könsbalans. Det kan dock noteras att när det gäller handledarresurser anges två män och en kvinna.

Systematisk uppföljning görs för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Det framgår inte av underlagen huruvida jämställdhetsarbetet följs upp explicit som en särskild fråga på enheten. Däremot ingår jämställdhetsarbetet i arbetet med arbetsmiljö och lika villkor på Handelshögskolan. Här ingår detta som en stående punkt på de arbetsplatsmöten som hålls en gång per månad.

Sammantaget bedöms jämställdhetsperspektivet vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)