Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Ekonometri - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Umeå universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Tillfredsställande

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande.

Personalens kompetens och kompetensutveckling samt forskarutbildningsmiljön följs upp via den årligen reviderade kompetensförsörjningsplanen, vilken redovisas på fakultetsnivå. Dessutom genomförs bland annat medarbetarenkäter och avgångsenkäter till nydisputerade. Bedömargruppen finner att systemet för uppföljning och återkoppling vad avser aspektområdet miljö, resurser och område är tillfredsställande.

Bedömargruppen betraktar det som en brist att inget formellt krav på egenförfattade uppsatser finns. Dessutom borde utbildningen använda sig av externa granskare i senare stadier av avhandlingsarbetet och i synnerhet vid slutseminariet, inte minst med tanke på att ekonometriforskarna är så få vid enheten. Detta ser bedömargruppen som utvecklingsområden.

Beträffande säkerställandet av att utbildningens utformning och genomförande bidrar till måluppfyllelse överlag, så sker detta genom handledningsmöten, interna seminarier, slutseminarium och disputation. Bedömargruppens uppfattning är att den uppföljning som dessa inslag i forskarutbildningen utgör är tillräcklig för att säkerställa måluppfyllelse.

Doktorandsamtal med fokus på kommande arbetsliv genomförs, liksom även avgångsenkäter till nydisputerade. Likaså finns det ett uppbyggt alumnnätverk vid enheten och på de månatliga arbetsplatsmötena ingår jämställdhetsfrågor som en stående punkt. Forskarutbildningen i ekonometri lyder till stor del under samma rutiner, regler och organisation som programmet i nationalekonomi. Detta program har i många avseenden ett väl fungerande system för återkoppling och uppföljning. Allt från kursvärderingar till kontrollstationer under avhandlingsarbetet bidrar till detta. I många fall ligger systemen för återkoppling på en högre nivå än enheten, antingen på Handelshögskolan eller på universitetsgemensam nivå. Detta spelar mindre roll givet att återkopplingen fungerar. Således kan det förväntas att eventuella brister i utbildningen upptäcks och kan åtgärdas snabbt. Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms därför sammantaget vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)