Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Ämneslärarexamen Bedömningsområde: Förutsättningar

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2021-05-04
Lärosäte: Stockholms Musikpedagogiska Institut
Ämne: Stiftelsen Stockholms Musikpedagogiska Institut - Ämneslärarexamen musik
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Förutsättningar

Argumenten för behovet av en ämneslärarutbildning i musik med inriktning mot grundskolans årskurs 7-9 är övertygande.

Den vetenskapliga kompetensen hos lärarna är generellt god avseende ämneskunskap men det framkommer brister vad gäller ämnesdidaktiken. Lärare har möjlighet till viss kompetensutveckling inom sin tjänst och det finns utarbetade former för kollegialt lärande och externa kontakter. Av ansökan saknas adekvat ämnesdidaktisk kompetens avseende undervisning i grundskolans årskurs 7-9. I nuläget är bedömningsgrunden inte tillfredsställande.

Den vetenskapliga miljön inklusive samverkan mellan forskning och utbildning bedöms som god, främst genom kompetensen hos medarbetarna och vad som framkom under intervjuerna, samt genom det framtida samarbetet mellan SMI och SH. Givet brister i den ämnesdidaktiska kompetensen uppstår även svagheter i den professionsinriktade miljön. Samarbetet med SH bedöms dock innebära att studenterna kan sägas bli garanterade en professionsinriktad utbildningsmiljö relaterad till allmändidaktiska, men inte ämnesdidaktisk, och pedagogiska kunskapsområden.

Generellt kan sägas att det finns tillgång till en stabil och ändamålsenlig infrastruktur samt att de tillgängliga resurserna utnyttjas effektivt för att hålla en hög kvalitet i verksamheten. Detta gäller både verksamheten på lärosätet och formerna för samarbete med SH.

Sammantaget bedöms utbildningsanordnaren ha tillräckliga förutsättningar att utforma och genomföra utbildningen, men med behov av att stärka den ämnesdidaktiska kompetensen med avseende på undervisning inom grundskolans årskurs 7-9.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)