Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Ämneslärarexamen Bedömningsområde: Utformning, genomförande och resultatStyrdokument (utbildningsplan och kursplaner)

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2021-05-04
Lärosäte: Stockholms Musikpedagogiska Institut
Ämne: Stiftelsen Stockholms Musikpedagogiska Institut - Ämneslärarexamen musik
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Utformning, genomförande och resultatStyrdokument (utbildningsplan och kursplaner)

Det finns inte utbildningsplan och kursplaner för hela utbildningen.

Utbildningsplaner och kursplaner av tillfredställande kvalitet finns inte på plats och bedömargruppen bedömer att innehållet ur kvalitetssynpunkt inte är tillfredsställande

Utbildningens ämnes- och ämnesdidaktiska studier i musik som förstaämne innefattar totalt 90 HP. För att uppnå erforderliga kunskaper och färdigheter för undervisning i den verksamhet utbildningen avser finns således en tidsram motsvarande heltidsstudier under tre terminer. Bedömargruppen har utifrån denna förutsättning frågat sig huruvida framtagna kursplaner motsvarar de kunskaper och färdigheter som den kommande yrkesutövningen kräver. Vidare har kursplanerna granskats med hänseende till i vilken mån de utformats på ett gynnsamt sätt.

Vid granskning av ansökan restes frågor om hur SMI selekterat och organiserat kursernas innehåll. Under intervjuerna framkom att erforderligt innehåll har rymts inom utbildningsområdet och representeras väl i de framtagna kursplanerna. Bedömargruppen anser dock att kursplanerna sammantaget ger ett slags obalans mellan ämneskunskaper relativt ämnesdidaktiska aspekter av området. De tre första kurserna (Musik 1, 2 och 3) inbegriper delkurser i Musikaliska hantverk och Musiklärarrollen om 7,5 hp vardera. Baserat på angivet innehåll är utveckling av studentens egna musicerande och instrumentaldidaktiska inslag mer framträdande i jämförelse med sådant innehåll som har tydligare bäring på klassrumsdidaktiska situationer. Av kursplanerna att döma ges studier i huvudinstrument (Musik 4 och 5) stort utrymme relativt exempelvis motsvarande träning i ackompanjemangsinstrument. Till innehållsfrågan hör också att vokala uttryck i olika former har en tämligen undanskymd plats, medan inslag av mindre relevans getts mer utrymme.

Det finns även för bedömargruppen otydlighet i den ämnesdidaktiska utformningen. I ansökan hade en närmare beskrivning behövts avseende hur de sceniska utvecklingsprojektet i kurserna Musik 4 och 5, såväl som projektarbetet med elevgrupp inom ramen för studentens första självständiga arbete, är tänkta att utveckla studentens ämnesdidaktiska kompetens.

Sammanfattningsvis anser bedömargruppen att utbildningen enligt kursplanerna inte har tillräcklig ämnesdidaktisk inriktning mot undervisning i grundskolans årskurs 7-9.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)