Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Nationalekonomi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Södertörns högskola
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

Jämställdarbetet förefaller vara väl genomtänkt och aktivt vid högskolan. En omfattande åtgärdsplan antogs 2012 som inbegriper riktlinjer omkring bland annat rekrytering, gästföreläsningar och kurslitteratur. När åtgärdsprogrammet antogs bestod forskargruppen enbart av män, men i dagsläget är könsfördelningen mer jämn. Institutionen är liten, men en av de tre professorerna, en av de tre docenterna och en av två doktorander är kvinnor. Bedömargruppen vill lyfta fram lärosätets jämställdhetsarbete som ett föredöme.

Det är speciellt glädjande att högskolan inte enbart har en plan för rekrytering, där en aktiv rekrytering också sker, utan försöker att ta ett helhetsgrepp som inbegriper kursinnehåll, kursböcker, seminarieverksamhet och gästföreläsningar.

Det som saknas är hur utformningen av arbetsmiljön kan underlätta för att uppnå målsättningen med de riktlinjer som institutionen har lagt upp. Bedömargruppen uppmanar lärosätet att ta initiativ för att belysa och tillföra riktlinjer för arbetsmiljön som ytterligare förbättrar möjligheten att uppnå en jämn könsfördelning.

Systematisk uppföljning görs för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Arbetet med jämställdhet och likabehandling bevakas, enligt självvärderingen, av chefer vid högskolan från rektor och nedåt. Det ingår också i det kvalitetsansvar som högskolans kollegiala organ har samt följs upp av personalavdelningen och arbetsmiljökommittén.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)