Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme Historia - licentiat- och doktorsexamen

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-22
Lärosäte: Stockholms universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Historia
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Universitetskanslersämbetet instämmer i bedömargruppens ställningstagande.

Sammantaget visar underlagen att utbildningen håller hög kvalitet.

Aspektområdet miljö, resurser och område bedöms sammantaget vara tillfredställande genom att forskarutbildningsämnet vid Stockholms universitet är väl motiverat, forskningsmiljön består av många olika inriktningar som alla har en betydande mängd av disputerade och doktorander. Detta skapar goda förutsättningar för en livaktig akademisk miljö av hög kvalitet och en god vetenskaplig miljö i vardagen. Doktoranderna uppmuntras att tidigt utveckla egna nätverk både inom Sverige och internationellt. Handledargruppen är omfattande och har god kompetens, även om det är få kvinnor som handleder. Vad gäller aspekten personal ser bedömargruppen utvecklingsmöjligheter beträffande att utveckla en mer jämställd handlargrupp samt vad gäller samarbetet inom handledarkollegiet. Bedömargruppen vill särskilt lyfta det goda exemplet som handledarnas höga aktivitet som forskare utgör.

Aspektområdet utformning, genomförande och resultat bedöms sammantaget vara tillfredställande genom att utbildningen genomförs på ett adekvat sätt vilket ger doktoranderna förutsättningar att uppnå målen för forskarutbildningen. Självvärderingen visar att det inom utbildningen görs stora insatser för att engagera doktoranderna i utvecklingsarbetet, bland annat genom att doktorandgruppen är representerad i samtliga av institutionens beslutande och rådgivande organ. Doktoranderna medverkar dessutom i informella överläggningar och erbjuds årliga utvecklingssamtal. Avhandlingsarbetet är strukturerat på tydligt sätt för att löpande presenteras på doktorandseminariet och bedöms även av externa kommentatorer och andra disputerade än handledarna. Doktoranderna ges också möjlighet att kommentera varandras arbeten och träna på kollegial bedömning. En tydlig trend som framgår av självvärderingen och av bilagorna, är att allt fler doktorander blir klara med sin utbildning inom stipulerad tid. Det är ett tecken på att kvaliteten och måluppfyllelsen är god. Av självvärderingen framgår att doktoranderna genom kurser och handledning samt ett stort eget arbete lär sig att planera och genomföra sitt avhandlingsarbete inom utsatt tid.

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms vara tillfredställande genom att uppföljningen sker på ett strukturerat sätt genom institutionens beslutssystem där institutionsstyrelsen är det organ som beslutar om och bereder forsknings- och utbildningsfrågor. Dessutom finns en forskarutbildningsnämnd vid institutionen och en ledningsgrupp för forskarskolan Stockholm-Uppsala som följer upp forskning och utbildning.

Perspektiven för jämställdhet, arbetsmarknad och doktorandernas perspektiv bedöms vara tillfredsställande. Doktoranderna är representerade i relevanta organ. Bedömargruppen ser dock utvecklingsmöjligheter vad gäller könsbalansen inom handledargruppen och uppföljningen av de disputerades arbetsliv efter examen.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)