Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Historia - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-22
Lärosäte: Stockholms universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Historia
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Tillfredsställande

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande. Vad gäller aspekten personal är en viktig del i kompetensutvecklingen av handledarna att erhålla forskningsmedel i konkurrens, där institutionen varit framgångsrik.

Systematisk uppföljning i forskarutbildningsmiljön sker dels genom planering och uppföljning av individuella studieplaner, dels genom diskussioner i handledarkollegium och diskussioner i ledningsgruppen för forskarskolan Stockholm-Uppsala (som följer upp forskning och utbildning) samt i institutionens forskarutbildningsnämnd. Bedömargruppen vill särskilt lyfta som gott exemplet den tydliga strukturen för avhandlingsskrivandet och uppföljningen av processen fram till disputation.

Uppföljning av utbildningen sker på ett strukturerat sätt genom institutionens beslutssystem där institutionsstyrelsen är det organ som beslutar om och bereder forsknings- och utbildningsfrågor. Dessutom finns en forskarutbildningsnämnd vid institutionen och en ledningsgrupp för forskarskolan Stockholm-Uppsala som följer upp forskning och utbildning.

I arbetslivets perspektiv ser bedömargruppen utvecklingsmöjligheter vad gäller uppföljningen av de nydisputerades karriärer och återkoppling till utbildningen, exempelvis genom en aktivare alumnverksamhet.

Självvärderingen visar att utbildningen gör stora insatser för att engagera doktoranderna i utvecklingsarbetet, bland annat genom att doktorandgruppen är representerad i samtliga institutionens beslutande och rådgivande organ. Doktoranderna medverkar dessutom i informella överläggningar och erbjuds årliga utvecklingssamtal. Bedömargruppen ser dock ett utvecklingsområde vad gäller att förtydliga hur resultaten av uppföljningar återkopplas.

Uppföljning av jämställdhetsperspektivet sker genom institutionens årliga uppföljning av jämställdhetsplanen och har bland annat resulterat i obligatoriska årliga aktiviteter på temat jämställdhet eller likabehandling.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)