Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Historia - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetslivets perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-22
Lärosäte: Stockholms universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Historia
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetslivets perspektiv

Utbildningen förbereder doktorander för ett föränderligt arbetsliv.

Av självvärderingen framgår det att idéer eller problem gällande forskarutbildningens gångbarhet på arbetsmarknaden är något som diskuteras av disputerade och doktorander. Institutionen bedriver inte någon egen alumnverksamhet eller egen kartläggning av de disputerade som lämnat institutionen. Här har dock lärosätet ett nätverk för alumner som är centralt organiserat. De som disputerat i historia vid lärosätet arbetar ofta som högre tjänsteman inom offentlig sektor, som forskare eller lärare inom ett lärosäte eller som chef inom musei- eller arkivsektorn.

Utbildningens utformning och genomförande följs systematiskt upp för att säkerställa att den är användbar och förbereder för arbetslivet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Uppföljningen av utbildningens användbarhet sker till viss del via alumnnätverket som även erbjuder olika typer av seminarier. Centralt finns ett arbetsmatchningsverktyg, My Career, som kan underlätta övergången från forskarutbildningen till arbetslivet. Avdelningen för forskningsstöd informerar om och hjälper till med bland annat postdoktorsansökningar. På institutionen finns även en forskningssamordnare för karriärsrådgivning för de doktorander som så önskar.

I aspekten arbetslivets perspektiv ser bedömargruppen utvecklingsmöjligheter vad gäller uppföljningen av de nydisputerades karriärer och återkoppling till utbildningen, exempelvis genom en ännu aktivare alumnverksamhet.

Sammantaget bedöms arbetslivets perspektiv vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)