Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Konstvetenskap - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktoranders perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-12-19
Lärosäte: Stockholms universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Konstvetenskap
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktoranders perspektiv

Utbildningen verkar för att doktoranderna tar en aktiv del i arbetet med att utveckla utbildningen och lärprocesser.

Utbildningen planeras i samverkan med doktoranderna. Den terminsvisa planeringen diskuteras gemensamt och doktoranderna deltar i beslutande organ och planeringen av gemensamma verksamheter såsom forskardagar, publikationer m.m. I början av utbildningen ordnas en doktoranddag inom konstvetenskap, där väsentlig information ges bland annat om organisationen, arbetsplatsen och där även specifik information för doktorander ingår. En motsvarande doktoranddag ordnas även för institutionens samtliga doktorander. Skriftlig information finns också tillgänglig, t.ex. en "Lathund för doktorander" och riktlinjer för antagning och granskning inför disputation. Doktoranderna arbetar institutionsövergripande i ett doktorandråd, som representerar alla doktorander vid IKE. Inom forskarutbildningsämnet har doktoranderna ett mera informellt inflytande, då det inte finns ett särskilt doktorandråd där. Skriftlig och muntlig utvärdering ses av ledningen som den väsentligaste kanalen för doktorandernas inflytande på utbildningens utformning. Doktoranderna har därmed möjligheter att aktivt ta del i utformningen och utvecklingen av utbildningen.

Utbildningen följs systematiskt upp för att säkerställa att doktorandinflytandet används i kvalitetssäkring och utveckling av utbildningen. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Årliga medarbetarsamtal genomförs med alla doktorander. Doktoranderna deltar även i utvärderingar av arbetsmiljön (senast 2016) och i uppföljningar av dessa. Särskild uppmärksamhet ägnas åt om handledningen är tillräcklig och relevant. Ansvaret för detta ligger på studierektor för utbildning på forskarnivå.

Sammantaget bedöms doktoranders perspektiv vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)