Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Konstvetenskap - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-12-19
Lärosäte: Stockholms universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Konstvetenskap
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Tillfredsställande

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande.

Studierektorn inom ämnet, institutionens forskningssekreterare för forskarutbildning, institutionens samordnande forskningssekreterare, studierektorskollegiet och handledarkollegiet utgör tillsammans den struktur genom vilken såväl personalens kompetensutveckling som forskarutbildningsmiljön överlag följs upp. Bedömargruppens intryck är att denna struktur fungerar väl och att åtgärder förefaller vidtas vid behov.

Flera olika instrument för uppföljning har utvecklats och förbättrats inom forskarutbildningen de senaste åren. Framförallt gäller det kontroll och uppföljning av måluppfyllelse och progression i de fem stegen 1) individuell handledning, 2) planering i individuell studieplan, 3) årlig uppföljning av individuell studieplan i handledarkollegiet, 4) särskilda åtgärder vid behov och 5) en granskningsrutin inför disputation. Hit hör också uppdateringen av mallen för individuell studieplan. Den här femstegsproceduren främjar säkerställandet av doktorandernas måluppfyllelse vad avser såväl kunskap och förståelse som färdighet och förmåga samt värderingsförmåga och förhållningssätt. Bedömargruppen vill särskilt framhålla det goda exemplet med rutinerna för granskning inför beslut om disputation.

När det gäller arbetslivets perspektiv ser bedömargruppen ett utvecklingsområde i lämpliga åtgärder för och uppföljning av karriärplanering för att säkerställa att utbildningen är användbar för arbetslivet. Beträffande jämställdhetsperspektivet ser bedömarna ett utvecklingsområde i frånvaron av någon uppföljningsverksamhet avseende jämställdhet på lokal nivå. Uppföljning med avseende på doktoranders perspektiv sker i form av årliga medarbetarsamtal – vilka ansvaras för av studierektor för utbildning på forskarnivå – och genom återkommande utvärderingar av arbetsmiljön.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)