Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Psykologi - doktorsexamen Bedömningsområde: Doktoranders perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-03-21
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Psykologi och tillämpad psykologi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktoranders perspektiv

Utbildningen verkar för att doktoranderna tar en aktiv del i arbetet med att utveckla utbildningen och lärprocesser.

Det ges goda möjligheter för doktoranderna att vara aktiva i utvecklingen av utbildningen. De deltar i institutionens arbete genom att vara representerade i institutionsstyrelsen. Likaså deltar de i arbetet med att utveckla utbildningen genom att ha representanter i forskarutbildningskollegiet där det förs diskussion kring progression och planering av kurser. En doktorand medverkar också vid antagningen. Medarbetarsamtal med prefekt genomförs och där diskuteras bland annat roller och tjänster inom institutionen. Doktorander har sin arbetsplats på institutionen med egen dator och de får tidigt information om vilka rättigheter och skyldigheter doktoranderna har vid institutionen.

Doktorandgruppen träffar prefekt och studierektor ett par gånger per termin och det genomförs även regelbundna möten med examinatorerna, vilket bedömargruppen ser som ett gott exempel på doktorandinflytande. Medarbetarsamtalen äger rum varje år. En fakultetsgemensam introduktionsdag anordnas och alla doktorander bjuds in till informationsmöten och personaldagar med mera. Överlag är bedömargruppens uppfattning att det finns goda möjligheter för doktoranderna att vara med och påverka sina studier och sin arbetsmiljö.

Utbildningen följs systematiskt upp för att säkerställa att doktorandinflytandet används i kvalitetssäkring och utveckling av utbildningen. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Doktoranderna deltar som nämnts i institutionens arbete genom att vara representerade i institutionsstyrelsen och forskarutbildningskollegiet, varvid doktoranders synpunkter på utbildningen via representanterna kan återkopplas till ansvarig personal. Också medarbetarsamtalen utgör tillfällen till återkoppling på forskarutbildningen från doktorander. Flera exempel ges på åtgärder baserade på inspel från doktoranderna, såsom tydliggörande av uppdragsbeskrivningar inom institutionen. När det gäller ett mer strukturerat arbete med doktorandinflytandet, har institutionen nyligen genomfört en arbetsmiljöundersökning och på lärosätesnivå genomförs bland annat doktorandbarometrar.

Sammantaget bedöms doktoranders perspektiv vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)