Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Psykologi - doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-03-21
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Psykologi och tillämpad psykologi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

Det finns en universitetsgemensam plan för jämställdhet, likabehandling och mångfald. Institutionen strävar efter att följa denna plan. Det framkommer i självvärderingen att män dominerar bland seniora forskare och att det kommer att förbli så vid pensionsavgångar. Institutionen arbetar emellertid aktivt för att få i synnerhet yngre kvinnliga lektorer att bli docenter och i underlaget framträder tydligt en medvetenhet om den skeva könsfördelningen bland forskarna och om jämställdhetsperspektivets betydelse i forskarutbildningen överlag. En jämställdhetskommitté finns vid institutionen och detta är en viktig inrättning för arbetet med att uppfylla universitetets jämställdhetsplan. Det framhålls i självvärderingen att frågor kring jämställdhet och likabehandling tas upp i medarbetarsamtal. En handlingsplan för att förebygga kränkande behandling och diskriminering har tagits fram och i likhet med alla handlingsplaner följs denna upp.

Bedömargruppens intryck utifrån självvärdering och intervjuerna är dock att jämställdhetsfrågor inte förefaller ha särskilt hög prioritet inom forskarutbildningen i psykologi. Det ges i underlaget inte några specifika exempel på konkreta åtgärder för att verkställa planen för jämställdhet, likabehandling och mångfald. Professorstjänster verkar i första hand utlysas och tillsättas i konkurrens, vilket framstår som en rimlig princip. Därmed begränsas emellertid meriteringsmöjligheterna för kvinnliga docenter vid institutionen, trots att lärosätet har ambitionen att utjämna snedfördelningen av professorer. Bedömargruppens uppfattning är överlag att institutionens jämställdhetsarbete skulle behöva synliggöras tydligare.

Systematisk uppföljning görs för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Olika slags enkäter och en årlig psykosocial skyddsrond är viktiga instrument för att följa upp och i förlängningen åtgärda eventuella brister i jämställdhetshänseende. Aktiviteten i jämställdhetskommittén innebär en möjlighet till återkoppling från bland annat doktoranderna på integreringen av ett jämställdhetsperspektiv i utbildningen till berörd personal. Också medarbetarsamtalen utgör tillfällen till informell återkoppling där även jämställdhetsfrågor kan tas upp.

Sammantaget bedöms jämställdhetsperspektivet vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)