Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme Sjöfart och marin teknik - licentiat- och doktorsexamen

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-11-28
Lärosäte: Chalmers tekniska högskola
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Energisystem
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Universitetskanslersämbetet instämmer i bedömargruppens ställningstagande.

Sammantaget visar underlagen att utbildningen håller hög kvalitet

Inom aspektområdet miljö, resurser och område menar bedömargruppen att forskarutbildningsämnet är avgränsat, men att det inte är tillräckligt väldefinierat. Det omfattar tre discipliner, vilket är mycket i förhållande till antalet doktorander. Med hänsyn till antalet doktorander är antalet handledare och potentiella sådana tillfredsställande. Det finns ett stort kontaktnät med andra forskargrupper inom Chalmers tekniska högskola, andra svenska universitet samt utländska universitet, vilket bedömargruppen finner positivt. Samverkan med samhället sker i övrigt via näringsliv och offentlig sektor, vilka finansierar och är intresserade av forskningen. Bedömargruppen rekommenderar ett utökat samarbete med andra institutioner inom angränsande ämnesområden inom Chalmers tekniska högskola. Forskarutbildningsmiljön skulle därigenom stärkas, vilket kan behövas eftersom man utgör en liten forskarmiljö som är sårbar.

Gällande aspektområde utformning, genomförande och resultat så finns de obligatoriska kurserna inom Chalmers tekniska högskolas GTS-paket. Färdighet beskrivs i huvudsak i form av muntlig presentation, även om det framgår att skriftlig framställning sker genom SMT:s strävan att publicera forskningsresultat i internationella tidskrifter med reviewförfarande. Samtliga av SMT:s forskningsprojekt genomförs i stark samverkan med sjöfartsnäringen eller myndigheter på området och är externt finansierade. Att arbeta i projekt tillsammans med näringslivet medför att doktoranderna tränas i att arbeta inom givna tidsramar och mot mål samt deltar i olika seminarier inom branschen. Bedömargruppen anser att ämnets karaktär gör att samverkan med näringslivet är ett viktigt inslag i forskarutbildningen. Eftersom verksamheten baseras på externa medel till en icke försumbar omfattning är den lilla grupperingen dock mer sårbar än en större gruppering.

Arbetslivets perspektiv omhändertas bl.a. genom en obligatorisk kurs i karriärplanering, genom institutionstjänstgöring, forskning i internationell miljö, tvärvetenskapliga forskarskolor, utbytesprogram, deltagande i konferenser och populärvetenskaplig presentation. Doktoranden får genom dessa aktiviteter möjlighet att bygga upp ett eget kontaktnät, vilket också ger doktoranden insyn i arbetslivet. Bedömargruppen vill i detta avseende lyfta den starka näringslivssamverkan som ett gott exempel för förberedelse för arbetslivet.

Avseende doktoranders perspektiv är doktoranderna vid Chalmers tekniska högskola representerade i olika organ via doktorandsektionen och det finns även en doktorandombudsman. SMT har ett eget lokalt doktorandråd men dess aktivitet tycks dock vara begränsad. Bedömargruppen menar att den lilla gruppen av doktorander kan innebära goda möjligheter för mer individanpassning och tätare handledarkontakter.

Chalmers tekniska högskola centralt har påbörjat ett arbete med jämställdhetsintegrering som ska vara implementerat i alla verksamheten år 2019. Det genomförs kartläggningar och analyser ur ett könsperspektiv som omfattar fördelning av institutionstjänstgöring och möjlighet att delta på konferenser. SMT strävar efter jämn könsfördelning vid rekryteringen, men få kvinnliga doktorander har så här långt antagits. Fördelning av undervisningstid för doktorander planeras med beaktande av jämställdhetsperspektiv. Bedömargruppen vill lyfta att Chalmers tekniska högskola centralt genomför jämställdhetsintegrering gällande alla verksamheter som ett gott exempel.

Avseende aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling så omhändertas det både centralt på Chalmers tekniska högskola och på SMT. Det genomförs medarbetarenkäter, medarbetarsamtal, uppföljning av publicering av vetenskapliga artiklar och utvärdering av den allmänna studieplanen sker vart fjärde år vilket kan medföra revideringar i syfte att förbättra innehåll och miljö. Den individuella studieplanen för varje doktorand följs upp via årliga samtal mellan doktorand, studierektor, handledare och examinator. Vid detta samtal följs doktorandens progression upp och en framåtsyftande plan upprättas. Studierektor och doktorand gör en uppföljning av handledningen och utfallet. En åtgärd som vidtagits för att säkerställa att uppföljningssamtalen blir av är det finns en studierektor för forskarutbildningen. Bedömargruppen kan dock konstatera att det är oklart om uppföljningssamtal verkligen hålls. På Chalmers tekniska högskola finns det allmänna riktlinjer för kvalitetsutveckling och bedömargruppen rekommenderar att dessa riktlinjer följs.

Sammanfattningsvis konstaterar bedömargruppen att forskarutbildningen inom Energisystem, vid Sjöfart och Marin Teknik, har en god struktur och organisation. Forskarutbildningen har begränsad omfattning med ett fåtal aktiva doktorander och ett fåtal doktorer har examinerats. En styrka är att det finns ett stort antal potentiella handledare och forskare varvid antalet forskarstuderande kan utökas.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)