Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Inledning Sjöfart och marin teknik - licentiat- och doktorsexamen

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-11-28
Lärosäte: Chalmers tekniska högskola
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Energisystem
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömargruppens uppdrag

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har gett oss i uppdrag att granska utbildningar som leder till licentiat- och doktorsexamen inom energisystem. I bilaga 1 framgår våra bedömningar med vidhängande motiveringar och ett förslag till samlat omdöme för varje granskad utbildning.

Härmed överlämnar vi vårt yttrande till UKÄ.

Bedömargruppens sammansättning

I bedömargruppen ingick följande ledamöter:

Professor emeritus, Senior professor Bengt Sundén, Lunds universitet (ordförande och ämnessakkunnig)

Professor emeritus Carl-Johan Fogelholm, Aalto universitetet, Finland (ämnessakkunnig)

Fredrik Ahlgren, Linnéuniversitetet (doktorandrepresentant)

Tekn Dr Johan Ancker, Teknikföretagen (arbetslivsföreträdare).

Se bilaga 2 för bedömargruppens jävsförhållanden.

Bedömargruppens arbete

Utvärderingen har utgått ifrån de krav som ställs i högskolelagen (1992:1434) och högskoleförordningen (1993:100). Licentiat- och doktorsexamen i energisystem har utvärderats som en enhet. Underlag för bedömningen har utgjorts av lärosätenas självvärdering inklusive bilagor som utarbetats utifrån Vägledning för utvärdering av utbildning på forskarnivå, Universitetskanslersämbetet 2016, allmänna och individuella studieplaner, intervjuer med företrädare för den granskade utbildningen och doktorander samt uppgifter om genomströmning. Underlagen redovisas i bilaga 3.

I föreliggande fall har bedömargruppen hanterat såväl stora som små forskarutbildningsmiljöer. Det visar sig att samtliga fungerar med hög kvalitet men sårbarheten är större vid de små enheterna. Traditionen inom de olika lärosätena skiljer sig markant åt och vid Chalmers tekniska högskola är energiområdet som helhet mycket stort jämfört med de andra lärosätena. Forskarskolor finns vid samtliga lärosäten som ingått i utvärderingen och dessa anser bedömargruppen vara starkt positivt för utbildningarna. Detta speciellt då forskarutbildningen startas upp. Industridoktorander är sparsamt representerade utom vid Karlstads Universitet.

Bedömargruppen anser att ISP är ett viktigt instrument vid samtliga utbildningar, men det finns en utvecklingspotential för säkerställning av uppföljning/uppdatering.

Vid små och relativt nya utbildningar är det svårt att få helt adekvata beskrivningar då antalet doktorander och antalet examinerade är litet.

Forskarutbildningen inom energisystem vid Chalmers tekniska högskola (två utbildningar), Karlstads universitet och Linköpings universitet har en god struktur och organisation. Det samlade omdömet är hög kvalitet för samtliga utvärderade utbildningar.

Bedömningsprocessen

Utifrån underlagen har vi gjort en bedömning av utbildningarnas kvalitet utifrån nedanstående aspektområden och perspektiv.

Aspektområden:

miljö, resurser och område

aspekter: forskarutbildningsämne, personal, forskarutbildningsmiljö

utformning, genomförande och resultat

aspekter: måluppfyllelse av kunskapsformen kunskap och förståelse, måluppfyllelse av kunskapsformen färdighet och förmåga, måluppfyllelse av kunskapsformen värderingsförmåga och förhållningssätt

uppföljning, åtgärder och återkoppling.

Perspektiv:

doktoranders perspektiv

arbetslivets perspektiv

jämställdhetsperspektiv.

Bedömargruppens preliminära yttrande per utbildning har skickats till respektive lärosäte på delning, för att påpeka eventuella sakfel. Delningstiden var tre veckor. De svar som lärosätena inkom med framgår av bilaga 4. Vi har tagit del av lärosätenas svar, och i de fall där vi gjort bedömningen att det varit relevant har ändringar gjorts i yttrandena.

Bedömargruppen är medveten om att det vid Chalmers tekniska högskola har skett en omorganisation under tiden för utvärderingen. Dock har bedömargruppen endast kunnat använda inskickat material vid deadline samt vad som framkommit vid intervjuerna.

För bedömargruppen

Bengt Sundén Ordförande

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)