Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Sjöfart och marin teknik - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktoranders perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-11-28
Lärosäte: Chalmers tekniska högskola
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Energisystem
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktoranders perspektiv

Utbildningen verkar för att doktoranderna tar en aktiv del i arbetet med att utveckla utbildningen och lärprocesser.

Vid Chalmers tekniska högskola finns doktoranderna representerade i olika organ via doktorandsektionen och det finns även en doktorandombudsman. Doktorandsektionen har även enskilda möten med vicerektor för forskarutbildning och har där möjlighet att lyfta viktiga frågor. SMT har ett eget lokalt doktorandråd, men dess aktivitet tycks dock vara begränsad. Energisystem är dock en liten grupp inom SMT, varför de aktuella doktorandernas kontakter med detta råd är förståeligt begränsad vilket även intervjuerna indikerade.

Utbildningen följs systematiskt upp för att säkerställa att doktorandinflytandet används i kvalitetssäkring och utveckling av utbildningen. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter. Uppföljningen sker i stor utsträckning centralt på Chalmers tekniska högskola, t.ex. används särskilda doktorandenkäter vilka innehåller frågor om hur doktoranderna upplever sin handledning samt resurser för den egna forskningen. Det finns tillgång till företagshälsovård och det sker uppföljning på SMT genom medarbetarsamtal och medarbetarenkät. Vägledande information finns på Chalmers tekniska högskolas intranät. Medarbetarenkäten har vidareutvecklats för att visa på doktoranderna situation. Chalmers tekniska högskola menar att det finns en viss tvekan bland doktoranderna att svara på denna eftersom doktoranderna upplever att anonymitet inte kan garanteras. En åtgärd som ska vidtas är att ytterligare informera om enkäten och hur den är tänkt att fungera.

Det finns en stor medvetenhet om studiesociala frågor och arbetsrelaterad stress, vilket gäller hela gruppen. Bedömargruppen menar att eftersom antalet doktorander är få har man god möjlighet att följa upp detta och observera tidiga varningstecken.

Det finns även en doktorandombudsman som kan ge stödjande samtal och rådgivning samt förmedla kontakter till fackliga organisationer. På doktorandens begäran kan doktorandombudsmannen lyfta fall till vicerektor/rektor och ge förslag på hantering av fall.

Sammantaget bedöms doktoranders perspektiv vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)