Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Sjöfart och marin teknik - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetslivets perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-11-28
Lärosäte: Chalmers tekniska högskola
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Energisystem
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetslivets perspektiv

Utbildningen är användbar och förbereder doktorander för ett föränderligt arbetsliv.

Doktoranderna får en individanpassad "karriärplanering", vilket bl.a. sker inom ramen för Chalmers tekniska högskolas GTS-paket. Enligt självvärderingen ingår där en obligatorisk kurs i karriärplanering som utgår från doktorandens behov av kompetensutveckling för att öka förmågan att nå de personliga målen med forskarutbildningen. Även institutionstjänstgöringen (mest undervisning) är en förberedelse för arbetslivet. Den varierar mellan 5 och 15 % under hela doktorandtiden och kan bidra till att skapa en bred och förstärkt baskunskap inom området. Det framgår dock i självvärderingen att de praktiska förutsättningarna att genomföra institutionstjänstgöring varierar.

Det finns ett stort kontaktnät med andra forskargrupper inom Chalmers tekniska högskola, med andra svenska universitet samt med utländska universitet. Samverkan med samhället i övrigt sker via näringsliv och offentlig sektor, vilka finansierar och är intresserade av forskningen. I självvärderingen framhålls att forskning i internationell miljö, tvärvetenskapliga forskarskolor, utbytesprogram, deltagande i konferenser samt populärvetenskaplig presentation är viktiga inslag för att förbereda doktoranderna för arbetslivet. Doktoranden får genom dessa aktiviteter möjlighet att bygga upp ett eget kontaktnät, vilket också ger doktoranden insyn i arbetslivet. I samband med detta är adjungerade professorer (och professor of practice) och kontakterna med näringslivet viktiga. Professor "of the practice" är en deltidstjänst med framförallt undervisning och för en professur krävs en lång och kvalificerad industrierfarenhet inom området och inte en forskarutbildning. Det stärker enligt lärosätet kontakten med arbetslivet. Även om doktoranderna får tillgång till olika nätverk och deltar på arenor där allmänhet och forskare möts, finns det i självvärderingen ett fokus på muntlig presentation. Bedömargruppen har tidigare lyft vikten av såväl muntlig som skriftlig kommunikation och vill även synliggöra vikten av detta sett från arbetslivets perspektiv.

Samtliga av SMT:s forskningsprojekt genomförs i stark samverkan med sjöfartsnäringen eller myndigheter på området och är externt finansierade. Den nära samverkan med näringslivet bidrar till måluppfyllelsen om presentation av forskningsresultat för vetenskapssamhället och samhället i övrigt. Att arbeta i projekt tillsammans med näringslivet medför att doktoranderna tränas i att arbeta inom givna tidsramar och mot mål samt deltar i olika seminarier inom branschen. Bedömargruppen anser att ämnets karaktär gör att samverkan med näringslivet är ett viktigt inslag i forskarutbildningen och stärker arbetslivets perspektiv på utbildningen.

SMT har ingen egen alumnverksamhet, men det finns en alumnverksamhet som organiseras av Chalmers tekniska högskola centralt. Bedömargruppen anser att detta är förståeligt eftersom verksamheten är och har varit begränsad till sin omfattning.

Utbildningens utformning och genomförande följs systematiskt upp för att säkerställa att den är användbar och förbereder för arbetslivet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter. SMT bildades för att det fanns en efterfrågan från näringslivet då sjöfartsnäringen mötte nya utmaningar relaterat till hållbar utveckling. Uppföljning av anställningsbarheten och karriärmöjligheter har hittills genomförts genom uppföljning av de två nyligen examinerade doktorernas framsteg. Än så länge är antalet examinerade alltför få för att utgöra tillräckligt underlag för en adekvat bedömning, dock har både fått finansiering för fortsatt forskning. Institutionen verkar nära finansiärer och uppdragsgivare och får härigenom en naturlig näringslivskoppling.

Bedömargruppen vill i detta avseende lyfta den starka näringslivssamverkan som ett gott exempel för förberedelse för arbetslivet.

Sammantaget bedöms arbetslivets perspektiv vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)