Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Sjöfart och marin teknik - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-11-28
Lärosäte: Chalmers tekniska högskola
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Energisystem
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Tillfredsställande

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande.

Uppföljning sker i stor utsträckning centralt på Chalmers tekniska högskola men medarbetarsamtal och medarbetarenkät genomförs även på SMT. Inom SMT:s avdelningar följs handledarnas kompetens och kompetensutveckling upp genom årliga medarbetarsamtal där mål för handledarna formuleras och följs upp i samtal med respektive avdelningschef. Även publicering av vetenskapliga artiklar följs upp som en indikator för handledarnas kompetens. Den allmänna studieplanen utvärderas vart fjärde år genom självvärdering samt intervjuer med handledare och doktorander. Det kan medföra revideringar i syfte att förbättra innehåll och miljö.

Den individuella studieplanen för varje doktorand följs upp via årliga samtal mellan doktorand, studierektor, handledare och examinator. Vid detta samtal följs doktorandens progression upp och en framåtsyftande plan upprättas. Studierektor och doktorand gör en uppföljning av handledningen och utfallet. I självvärderingen framgår att utvärderingar som gjorts av SMT:s forskarskola visar på att institutionen behöver anstränga sig mer för att säkerställa att uppföljningssamtalen blir av. En åtgärd som vidtagits i detta avseende är att Chalmers tekniska högskola under de senaste åren säkerställt att det finns en studierektor för forskarutbildningen. Via de individuella studieplaner som lämnats in kan bedömargruppen konstatera att det är oklart om uppföljningssamtal verkligen hålls. På Chalmers tekniska högskola finns det allmänna riktlinjer för kvalitetsutveckling och bedömargruppen rekommenderar att dessa riktlinjer följs.

Bedömargruppen menar att de formella rutinerna för uppföljning är adekvata men samtidigt svårbedömda då endast ett fåtal doktorer examinerats och att ett fåtal doktorander är aktiva. Det finns också svårigheter att lyfta ut resultat specifikt för doktorandgruppen eftersom det riskerar att peka ut specifika individer.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)