Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande
Publicerad: 2021-10-12
Lärosäte: Stockholms universitet
Ämne: Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen omg. 3
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är användbar och förbereder studenter för ett föränderligt arbetsliv. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Av ansökan och intervjuerna framgår att anknytningen till arbetslivet är förankrad genom samarbete med regionens kuratorer i det planerade programrådet. Det finns också ett avtal om VFU-platser avseende Socionomprogrammet. Utbildningsplanen har utarbetats i en arbetsgrupp på institutionsnivå samt i en referensgrupp med yrkesverksamma kuratorer och samarbete sker även med kuratorer på fältet. I intervjuerna framkom att det finns en tydlig intention vid lärosätet att utbildningen ska ge studenter möjligheter att se det sociala sammanhanget för patienter och närstående samt ge en förståelse för de sociala konsekvenser sjukdomar medför, vilket bedömargruppen ser som viktigt för sökt examen.

I de båda VFU-kurserna garanteras samverkan mellan arbetslivet och lärosätet. Handledarens roll är genomtänkt och kvalificerad vilket framgick tydligt under intervjun. Bedömargruppen ser positivt på att teori integreras med den verksamhetsnära auskultationen och vidare noteras att det finns en progression mellan den första VFU-kursen och den andra där studenten först ska "se och förstå" och sedan "göra". I ansökan beskriver även lärosätet att det sker en samverkan med andra yrkesprofessioner under den andra VFU-kursen, vilket bedömargruppen uppmuntrar. Lärarlaget innehåller även flera socionomer med god erfarenhet av praktiskt socialt arbete. Stora områden av kuratorsarbete inom hälso- och sjukvården kommer att belysas av det egna lärarlaget och personer från fältet, vilket bedömargruppen ser som en styrka i utbildningen.

I ansökan och intervjuer framgår det att kursen Samtal som redskap behandlar de olika samtal som återfinns inom hälso- och sjukvården och då denna kurs även går samtidigt som Hälso-och sjukvårdskuratorna praktik I – verksamhetsförlagd utbildning, erhålls enligt bedömargruppen en god anknytning till arbetslivet. Bedömargruppen uppmärksammar vidare att det finns samverkan med forskningsnätverk för socionomer som kan leda till efterlängtad forskning om kuratorsarbete inom hälso- och sjukvård.

Bedömargruppens uppfattning är sammanfattningsvis att utbildningen har ett arbetslivsperspektiv, är användbar och förbereder studenter för kuratorsarbete inom hälso- och sjukvården då den integrerar teoretiska studier och praktiskt lärande. Utbildningen sker även i relevant samverkan med arbetslivet och det omgivande samhället.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)