Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen Bedömningsområde: FörutsättningarYrkesexamen

Tillfredsställande
Publicerad: 2021-10-12
Lärosäte: Stockholms universitet
Ämne: Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen omg. 3
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

FörutsättningarYrkesexamen

Angiven examen är reglerad och ryms inom examensordningen.

Stockholms universitet ansöker om tillstånd att utfärda hälso- och sjukvårdskuratorsexamen (Degree of Master in Health Care Counseling). Bedömargruppen konstaterar att ansökan följer den fastställda examensbeskrivningen vad gäller omfattning och innehåll. Utbildningen omfattar 60 högskolepoäng, är placerad på avancerad nivå och har krav på självständigt arbete. Socionomexamen eller annan motsvarande examen utgör behörighetskrav och bedömargruppen anser att den planerade utbildningen är reglerad och ryms inom examensordningen.

Utbildningens innehåll inklusive eventuella inriktningar har rimlig omfattning och avgränsning i förhållande till yrkesexamen.

Ansökan har utformats av Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet och utbildningen ges som ett sammanhållet program. Lärosätet planerar att ge utbildningen på helfart, vilket enligt uppgifter i såväl ansökan som vid intervju baseras på en önskan att attrahera nyutexaminerade socionomer. Bedömargruppen menar att detta val kan anses rimligt, men att det också kan innebära svårigheter att attrahera redan yrkesverksamma, både inom hälso-och sjukvården och socialt arbete i övrigt, vilket lärosätet kan behöva ha i åtanke i det fortsatta arbetet med utbildningen.

Programmet består av sex kurser på 7,5 högskolepoäng vardera samt ett självständigt arbete/examensarbete på 15 högskolepoäng. Det finns enligt bedömargruppen en progression mellan kurserna och ett par av dem läses parallellt vilket möjliggör integration mellan teoretiska perspektiv och praktisk verksamhet. Utbildningen har två VFU-kurser där den första har en auskulterande karaktär. Utbildningen innehåller utöver detta även en kurs i vetenskaplig metod. Av ansökan framgår att lärosätet har för avsikt att samverka med andra lärosäten i Stockholmsregionen vad avser VFU-kurserna, i det fall fler erhåller examenstillstånd, vilket bedömargruppen uppmuntrar.

I ett rikstäckande perspektiv finns ett allmänt intresse av att examen får utfärdas.

Bedömargruppen anser att det allmänna intresset för den aktuella utbildningen är stort både utifrån ett regionalt och ett nationellt perspektiv. Bedömargruppen anser att utbildningen svarar väl mot både yrkets krav samt förbereder för forskarutbildning inom området.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)