Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen Bedömningsområde: FörutsättningarUtbildningsmiljön

Tillfredsställande
Publicerad: 2021-10-12
Lärosäte: Stockholms universitet
Ämne: Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen omg. 3
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

FörutsättningarUtbildningsmiljön

Det finns en för utbildningen vetenskaplig och professionsinriktad miljö och verksamheten bedrivs så att det finns ett nära samband mellan forskning och utbildning.

Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet har en omfattande erfarenhet av att bedriva utbildning på såväl grund-, avancerad- som forskarutbildningsnivå. På avancerad nivå ges ett 30-tal kurser samt både grundläggande psykoterapiutbildning (60 hp) och det legitimationsgrundande psykoterapeutprogrammet. Forskarutbildningen har ett 15-tal doktorander inskrivna.

I ansökan beskriver lärosätet en forskningsmiljö med hög vetenskaplig kompetens och som visar tydlig relevans för sökt examen. Denna bild bekräftades också under intervjuerna. Bland institutionens forskningsmiljöer lyfts forskning rörande äldreområdet, funktionsvariationer, psykisk ohälsa, insatser för barn och unga samt missbruk särskilt fram. Flera doktorandprojekt är också relevanta för kuratorsutbildningen och enligt ansökan kommer även doktorander inom dessa projekt att bidra till utbildningen.

De kursansvariga lärarna, uppsatshandledarna samt examinatorerna uppges i ansökan bedriva forskning inom hälso- och sjukvårdsområdet vilket ger studenterna möjlighet att med aktuell forskning som bas diskutera sin kommande roll som kuratorer inom hälso- och sjukvården. Att samtliga forskande medarbetare har 40 procent undervisningsskyldighet bidrar enligt bedömargruppen ytterligare till att forskningen kopplas till undervisningen på ett tydligt sätt och kommer studenterna till del. Enligt ansökan finns vid institutionen upparbetade strukturer för forskningskommunikation och diskussion i form av veckovisa seminarier, vilket bedömargruppen ser som centralt för att bibehålla och fördjupa relationen mellan forskning och utbildning vid institutionen.

Sammantaget uppvisar institutionen en akademisk miljö med både bredd och djup. Bedömargruppen anser att utbildningsmiljön uppfyller kraven på såväl vetenskaplig som professionell (socialt arbete) och pedagogisk kompetens och att det finns ett nära samband finns mellan forskning och utbildning avseende aktuell ansökan.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)