Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen Bedömningsområde: FörutsättningarPersonal (Lärarkompetens och lärarkapacitet)

Tillfredsställande
Publicerad: 2021-10-12
Lärosäte: Stockholms universitet
Ämne: Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen omg. 3
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

FörutsättningarPersonal (Lärarkompetens och lärarkapacitet)

Antalet lärare och deras sammantagna kompetens (vetenskapliga/professionsrelaterade och pedagogiska) är adekvat och står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.

Av ansökan framgår att det vid institutionen finns god vetenskaplig och professionsrelaterad kompetens. En grupp bestående av åtta personer kommer att ansvara för de kurser som ingår i utbildningen samt också ingå i programrådet. Av dessa åtta är en professor och två docenter. Två är adjunkter med erfarenhet från psykoterapiprogrammet vid institutionen. Fyra av de åtta är socionomer och har erfarenhet av socialt arbete inom, eller i nära anslutning till, hälso- och sjukvården. Det finns en erfaren programansvarig studierektor som också ingår i lärarlaget, vilket ytterligare bidrar till att institutionens samlade kompetens bedöms som hög. Enligt bifogad lärartabell planerar institutionen att avsätta knappt två heltidstjänster till utbildningen vilket anses som rimligt av bedömargruppen.

Bedömargruppen anser att den pedagogiska kompetensen är tillräcklig då samtliga i den ovan nämnda kärngruppen har genomgått högskolepedagogiska kurser motsvarande mellan 7,5 och 15 högskolepoäng enligt ansökan.

Enligt uppgift i ansökan har lärosätet inte för avsikt att inledningsvis kräva att VFU-handledarna är legitimerade, vilket även bekräftades under intervjuerna. Bedömargruppen delar åsikten att det under de närmaste åren kan vara svårt att ställa detta krav, men att det på sikt bör göras. I intervjuerna framkom att handledare får gå en handledarkurs och att det finns handledarträffar, vilket bedömargruppen ser som positivt.

En utmaning för lärosätet är den begränsade tillgången till kvalificerade VFU-platser i regionen. Vid intervjuerna framkom att regionen i nuläget endast har kapacitet att tillhandhålla som mest 30 VFU-platser. I det fall flera lärosäten i Stockholmsregionen erhåller examenstillstånd för hälso-och sjukvårdskuratorsutbildning kommer lärosätet att behöva finna andra vägar för att tillförsäkra sig ett tillräckligt antal platser. Bedömargruppen vill därför framhålla vikten av att lärosätet noga undersöker vilka ytterligare vägar som finns att tillgå för att säkerställa att studenter får den handledning de behöver, samt anpassar antagningen av antalet studenter till den kapacitet som finns. Samverkan med regionen, andra möjliga vårdgivare, samt andra lärosäten i Stockholmsområdet, är viktigt för att lärosätet ska kunna ge studenter lämpliga placeringar samt kvalificerad handledning under VFU.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)