Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Ämneslärarexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2021-02-09
Lärosäte: Stiftelsen Högskolan i Jönköping
Ämne: Stiftelsen Högskolan i Jönköping - Ämneslärarexamen svenska som andraspråk
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är användbar och förbereder studenter för ett föränderligt arbetsliv. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Det finns en enligt bedömargruppen väl uppbyggd organisation kring verksamhetsförlagd utbildning (VFU), inom vilken lärosätet har långsiktiga avtal med 20 kommuner. Vid lärosätet finns det även en strävan att matcha studenters och handledarens ämneskompetens under samtliga fyra VFU-perioder. Sådan matchning garanteras i studenternas båda undervisningsämnen, på så sätt att om studenten har exempelvis historia och geografi som undervisningsämnen så har också handledaren den ämneskombinationen. Detta anser bedömargruppen vara tillfredsställande med avseende på utbildningens användbarhet i det kommande arbetslivet. Lärosätet erbjuder också VFU-handledarna handledarutbildning i två steg. Det finns ett starkt önskemål om att VFU-handledarna ska ha genomgått handledarutbildning för att få ta emot studenter och i de fall detta önskemål inte har kunnat uppfyllas, så finns krav på att rektor upprättar en kompetensutvecklingsplan för VFU-handledaren där denna utbildning ingår.

Bedömargruppen anser att det finns goda exempel på hur lärosätet samverkar med arbetslivet. Ett sådant är de programspecifika råd som fungerar som kontaktyta mellan externa arbetslivsrepresentanter, lärarutbildare, studenter och programansvarig. Anpassningen av utbildningarna efter samhällsförändringar och arbetslivets behov genom uppdragsutbildningar av olika slag är ett annat exempel.

Bedömargruppen anser att arbetslivsaspekten är inkluderad på ett tillfredsställande sätt i den planerade utbildningen.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)