Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Ämneslärarexamen Bedömningsområde: Förutsättningar

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2021-02-09
Lärosäte: Stiftelsen Högskolan i Jönköping
Ämne: Stiftelsen Högskolan i Jönköping - Ämneslärarexamen svenska som andraspråk
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Förutsättningar

Den sammanvägda bedömningen vad gäller bedömningsområdet Förutsättningar är Inte tillfredsställande.

Utbildningen ryms inom examensordningen och dess avgränsning kan bedömas vara adekvat i förhållande till yrkesexamen, men behovet av den aktuella inriktningen förefaller inte vara ordentligt klarlagt.

Det råder generellt en brist på forskning och forskare inom ämnet svenska som andraspråk i Sverige och bedömargruppen anser att lärosätet inte har kompenserat för denna brist på ett tillfredsställande sätt. Visserligen bedriver forskarna vid lärosätet forskning inom närliggande områden, men utan en direkt inriktning mot svenska som andraspråk. Bedömargruppen menar dock att eftersom det finns en medvetenhet om brister när det gäller lärarresurser, så borde dessa kunna avhjälpas på sikt.

Forskningsanknytningen av utbildningen är tillfredsställande och det finns forskningsmiljöer där adjunkter inom svenska som andraspråk ingår. Emellertid är dessa forskningsmiljöer inte i tillräckligt hög utsträckning förankrade i svenska som andraspråk. I både ansökan och intervjuerna framkom det att svenska som andraspråk vid lärosätet snarare likställs med mångkulturalitet.

Även om tillgängliga resurser bedöms vara tillfredsställande, är de för närvarande inte helt anpassade efter de behov som en lärarutbildning i svenska som andraspråk har. Ett utvecklingsarbete kring bland annat informationen till studenter med utländsk bakgrund pågår dock för närvarande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)