Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Ämneslärarexamen Bedömningsområde: FörutsättningarUtbildningsmiljö

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2021-02-09
Lärosäte: Stiftelsen Högskolan i Jönköping
Ämne: Stiftelsen Högskolan i Jönköping - Ämneslärarexamen svenska som andraspråk
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

FörutsättningarUtbildningsmiljö

Det finns inte en för utbildningen vetenskaplig och professionsinriktad miljö och verksamheten bedrivs inte så att det finns ett nära samband mellan forskning och utbildning.

I ansökan redogörs för de olika forskningsmiljöer och forskningsgrupper vid lärosätet som är relevanta för ämneslärarprogrammet och för undervisningsämnet svenska som andraspråk. Särskilt betonas relevansen av forskargruppen CCD@JU som främst behandlar lärande, kommunikation, kultur och mångfald utifrån två starkt överlappande forskningsteman: inkludering och delaktighet samt språk och litteratur. Det framkommer i ansökan att forskningsgruppen bedriver regelbunden seminarieverksamhet där även adjunkter inom svenska som andraspråk är aktiva. I både ansökan och intervjuerna lyfts betydelsen av ett tvärvetenskapligt angreppssätt fram, i vilket närliggande forskningsområden bidrar till svenska som andraspråk. Bedömargruppen instämmer i detta, men vill betona att det är viktigt att sådan forskning bedrivs som fokuserar mer specifikt på svenska som andraspråk och inte enbart forskning inom det breda ämnesområdet "mångkulturalitet".

Bedömargruppens uppfattning är att forskningsanknytningen är väl beskriven liksom de forskningsmiljöer som är relevanta för utbildningen, men att dessa inte är tillräckligt förankrade i ämnet svenska som andraspråk. Utbildningsmiljön kan därför inte anses vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)