Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Kvalitetssäkringsarbete Bedömningsområde: 6. Arbetsliv och samverkan

Godkänt kvalitetssäkringsarbete med förbehåll
Publicerad: 2023-02-28
Lärosäte: Blekinge tekniska högskola
Typ av examen: Lärosätesgranskning
Typ av granskning: Granskning av lärosätets kvalitetsarbete

Bedömning med motivering Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet

I lärosätets profil har det livslånga lärandet en framskjuten position, vilket medför att samverkan med olika aktörer i lärosätets omvärld blir betydelsefull. Lärosätet har tydliga rutiner och processer för arbetsliv och samverkan som formulerats i ett antal styrdokument och finns i målmatriser, vilket medför att arbetsliv och samverkan finns med i alla relevanta processer för kvalitetsarbetet. Det finns flera olika initiativ och aktiviteter som genomförs med regelbundenhet, och det finns även en enhet för samverkan och innovation som ansvarar för lärosätets strategiska samverkan med det omgivande näringslivet och samhället.

Bedömargruppen delar lärosätets uppfattning om att arbetsliv och samverkan tydligt ingår i styrdokument och processer för kvalitetsarbetet. Dokumenten refereras tydligt till i självvärderingen och finns för både utbildning på grundnivå och avancerad nivå och för utbildning på forskarnivå. Samtidigt noterar bedömargruppen att tekniklektoratet inte riktigt kommit i gång än och att det fortsatt finns utmaningar kopplade till externa samarbeten inklusive verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

Bedömargruppen menar att lärosätets arbete med arbetsliv och samverkan är tillfredsställande och har identifierat både goda exempel och några utvecklingsområden som kan bidra till att stärka området ytterligare.

Bedömargruppen vill lyfta fram följande övergripande styrkor:

  • Samverkan är ett horisontellt perspektiv som går igen i alla uppföljningar av utbildning som görs vid lärosätet.
  • Utbildningsprogrammens utvecklingsplaner, som uppdateras två gånger om året, innehåller samverkan som ett perspektiv.
  • Det finns en dedikerad enhet för samverkan och innovation som ansvarar för lärosätets strategiska samverkan med det omgivande näringslivet och samhället.
  • Lärosätet erbjuder adjungeringsanställningar som möjliggör en nära koppling mellan lärosätet, näringsliv och samhälle.
  • Särskilda medel för att uppmuntra samverkansinsatser har avsatts.
  • Lärosätet har flera etablerade samarbeten med många olika aktörer.
Bedömargruppen rekommenderar särskilt lärosätet att utveckla följande områden:
  • En arbetslivsrepresentant bör ingå i alla externa granskningar.
  • Det bör säkerställas att samverkan faktiskt är integrerad i alla relevanta delar av utbildningarna, så att den upplevda diskrepansen mellan hur lärosätet marknadsför samverkan och hur det ser ut i verkligheten försvinner.
  • Lärosätet bör säkerställa att samarbetspartner delar lärosätets värderingar och tillräckligt integrerar de horisontella perspektiv (till exempel jämställdhet) som lärosätet tycker är viktigt.
  • Tekniklektoratet bör nyttiggöras ytterligare, utan att det negativt påverkar övriga akademiska anställningsformer.
  • En tillräcklig mängd VFU-platser med hög kvalitet bör säkerställas.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)