Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Ämneslärarexamen Bedömningsområde: Utformning, genomförande och resultatStyrdokument (utbildningsplan och kursplaner)

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2021-05-04
Lärosäte: Stockholms Musikpedagogiska Institut
Ämne: Stiftelsen Stockholms Musikpedagogiska Institut - Ämneslärarexamen musik
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Utformning, genomförande och resultatStyrdokument (utbildningsplan och kursplaner)

Det finns inte utbildningsplan och kursplaner för hela utbildningen.

Utbildningsplaner och kursplaner av tillfredställande kvalitet finns inte på plats och bedömargruppen bedömer att innehållet ur kvalitetssynpunkt inte är tillfredsställande. Utbildningens ämnes- och ämnesdidaktiska studier i musik som förstaämne för ämneslärare gymnasium innefattar totalt 120 hp. Kursplanerna i de första 90 hp musik är i de flesta fall närmast identiska med 7-9 vilket gör att det blir oklart om det är en breddad utbildning för att ge kompetens för grundskola eller om det är riktat mot gymnasieundervisning. Eftersom det under intervjuerna framkom att samläsning är en viktig aspekt av undervisningen på SMI, sammantaget med analysen av lärarutbildningar i Sverige, kan det antas att utbildningen avser att ge kompetens för både grund- och gymnasieskola. Detta stärks av att utbildningsplanen anger att VFU kan göras i både grund- och gymnasieskola.

Om utbildningen avser att ge kompetens för grundskola framkommer viss problematik. För att uppnå erforderliga kunskaper och färdigheter för undervisning i den verksamhet utbildningen avser finns således en tidsram motsvarande heltidsstudier under tre terminer. Bedömargruppen har utifrån denna förutsättning frågat sig huruvida framtagna kursplaner motsvarar de kunskaper och färdighet som den kommande yrkesutövningen kräver. Vidare har kursplanerna granskats med hänseende till i vilken mån de utformats på ett gynnsamt sätt.

Bedömargruppen anser att kursplanerna visar på en obalans mellan ämnes- relativt ämnesdidaktiska aspekter av området. De tre första kurserna (Musik 1, 2 och 3) inbegriper delkurser i Musikaliska hantverk och Musiklärarrollen om 7,5 hp vardera. Baserat på bedömargruppens tolkning av angivet innehåll är utveckling av studentens egna musicerande och instrumentaldidaktiska inslag mer framträdande i jämförelse med sådant innehåll som har tydligare bäring på klassrumsdidaktiska situationer. Av kursplanerna att döma ges studier i huvudinstrument (Musik 4 och 5) stort utrymme relativt exempelvis motsvarande träning i ackompanjemangsinstrument. Till innehållsfrågan hör också att vokala uttryck i olika former har en tämligen undanskymd plats, medan inslag av mindre relevans getts mer utrymme.

Det finns även besvär baserade på otydlighet i den ämnesdidaktiska utformningen. I ansökan hade en närmare beskrivning behövts avseende hur de sceniska utvecklingsprojekten i kurserna Musik 4 och 5, såväl som projektarbetet med elevgrupp inom ramen för studentens första självständiga arbete, är tänkta att utveckla studentens ämnesdidaktiska kompetens.

Om de tre första terminerna avser att inriktas på gymnasium framkommer vissa aspekter som tydliga, till exempel fokus på huvudinstrument, dock kvarstår en otydlighet gällande det ämnesdidaktiska innehållet. Kursplanerna för 91-120 hp av ämnet innefattar självständigt arbete samt två musikkurser à 15 hp. Dessa har tydligt fokus på huvudinstrument, ensemble och musikteori vilket är relevant för ämneslärare i musik på gymnasiet.

Sammanfattningsvis anser bedömargruppen att utbildningen enligt kursplanerna 1-90 hp musik visar oklarhet vilken utbildning som åsyftas och att de inte har tillräcklig ämnesdidaktisk inriktning vare sig mot grundskola eller gymnasium. Musikkurserna om 30 hp, Musik 6 och 7 visar tydligt ämnesdidaktiskt innehåll riktat mot gymnasium. Eftersom utbildningen förefaller syfta till att ge behörighet för arbete i grundskolans årskurs 7-9 såväl som i gymnasieskolan, behöver detta tydliggöras i ansökan.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)