Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande
Publicerad: 2021-10-12
Lärosäte: Ersta Sköndal Bräcke högskola (Marie Cederschiöld Högskola)
Ämne: Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen omg. 3
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är användbar och förbereder studenter för ett föränderligt arbetsliv. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Utifrån ansökan och intervjuer framstår VFU: n som central för att förbereda studenten för ett föränderligt samhällsliv, detta då den ger dem en kontinuerlig kontakt med yrkesprofessionen under hela utbildningen. I upplägget av utbildningen och VFU: n har lärosätet, i positiv mening, haft möjlighet att luta sig mot sjuksköterskeprogrammet där det finns en lång erfarenhet av att skapa en nära anknytning till det kliniska yrkeslivet.

Vid lärosätet finns ett välutvecklat samarbete kring VFU-platser och vid intervjuerna framkommer också att kliniskt verksamma inbjuds som gästföreläsare till institutionen. Institutionen ger återkommande handledarutbildning på avancerad nivå, vilket också är positivt, men som tidigare påpekats så framgår det inte tydligt hur VFU-handledarna integreras inom ramen för utbildningens utformning. Detta ser bedömargruppen ser som ett förbättringsområde även ur ett arbetslivsperspektiv. VFU-handledarna är även centrala för att skapa och upprätthålla kontakter med det omgivande samhället, varför deras ytterligare integrering i utbildningen är särskilt viktig.

Bedömargruppen anser att den forskning som bedrivs vid lärosätet har relevans för kuratorsverksamheten i hälso- och sjukvård och att de samarbeten och forskarnätverk som finns inom angränsande discipliner bidrar till en viktig koppling till arbetslivet. I nuläget har inte lärosätet några tydliga planer för att initiera och utveckla forskning mer specifikt mot kuratorsfunktionen, men ett sådant fokus skulle ytterligare kunna stärka den viktiga kopplingen till arbetslivet menar bedömargruppen.

Sammanfattningsvis menar bedömargruppen att utbildningen har förutsättningar för att vara användbar och förbereda för ett föränderligt arbetsliv, samt samverka med det omgivande samhället.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)