Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen Bedömningsområde: FörutsättningarUtbildningsmiljön

Tillfredsställande
Publicerad: 2021-10-12
Lärosäte: Ersta Sköndal Bräcke högskola (Marie Cederschiöld Högskola)
Ämne: Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen omg. 3
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

FörutsättningarUtbildningsmiljön

Det finns en för utbildningen vetenskaplig och professionsinriktad miljö och verksamheten bedrivs så att det finns ett nära samband mellan forskning och utbildning.

Av ansökan framgår det att det vid Institutionen för socialvetenskap finns en vetenskaplig miljö där det bedrivs forskning med relevans för en yrkesutbildning till kurator i hälso- och sjukvård. Forskningen berör områden så som våld i nära relationer, omsorg om äldre och missbruk. Det nära samarbetet med Institutionen för vårdvetenskap är enligt bedömargruppen också relevant i detta sammanhang, inte minst då den institutionen har forskargrupper med angränsande inriktningar som psykiatrisk- och palliativ vård. Lärosätet erhöll 2014 examenstillstånd för forskarutbildning och inriktningarna är social välfärd respektive palliativ vård, vilket rimligtvis förstärker en relevant utbildningsmiljö.

Vid lärosätet finns yrkesinriktade program som socionomprogrammet, sjuksköterskeprogrammet och psykoterapiprogrammet. Högskolan har dessutom ett flertal uppdragsutbildningar med inriktningar mot yrkesverksamhet. Enligt bedömargruppen borgar detta för att det finns en professionsinriktad utbildningsmiljö vid högskolan.

I ansökan framkommer att kursansvariga lärare, handledare och examinatorer på den planerade utbildningen själva aktivt bedriver forskning inom ämnen centrala för det sökta programmet, vilket bedömargruppen också ser som positivt då detta borgar för att skapa ett nära samband mellan forskning och utbildning.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)